måndag, februari 01, 2010

Att hedra en sfärGloben i Stockholm är ett rätt fantastiskt byggnad på många sätt, som form och med sin näravaro i staden. Den är folkkär och snygg samtidigt. Förra året fyllde den 20 år. En av poängerna är just den absoluta formen. Men inte längre. I veckan invigs den Sky View man anlagt längs byggnadens ena sida, en bana för att ta folk upp på toppen.

På sin blogg skriver Expressens kulturchef Björn Wiman om den "tandställning" som nu fästs på globen. En 20 åring med tandställning. Jag håller med honom om att det är en mer än tveksam påbyggnad. Var finns antikvarierna och riksintressena när man verkligen behöver dem? Globens öde liknar Kaknästornets, en annan särpräglad byggnad i Stockholm, som förvanskats, interört såväl som exteriört. Den där tandställningen är ett jippo, en gimmick. Låt oss hoppas att globen växer ifrån den snart.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ett inlägg som utgår från att arkitektur endast är estetik och en kulturyttring?

Anonym sa...

Kärt barn har många namn, fast med Globen har man ju undrat lite. Så många uppslag har man väl inte råkat på genom åren, men folkkär har den väl ändå varit.
Är det månne fastighetsägaren eller banentreprenören som tidstypiskt menar att funktionen bör ställas i förgrunden?
Ett annat tidsfenomen är ju namnbyte. Det är ju skillnad mellan "många namn" och helt nytt namn (på den nya helheten alltså):
Föreslås sålunda:
1. Tandställningen
2. Hannibal Lecter
3. Yimby - var är ni?
4. Jag ser Skogskyrkogården och Skogskyrkogården ser Hannibal Lecter.

Kajsa sa...

Genom att bygga på den här fullständigt meningslösa banan så förstör man ju hela idén med Globens form. Det är lika fel som det skulle vara att bygga en hiss på utsidan av t ex Stadshuset. Den distinkta formen är ju det som gör Globen till Globen.

Stourley Kracklite sa...

Den distinkta och dominerande formen är också Globens största problem, det vet vi som bor i Johanneshov. Att störa och kontaminera den pösmagen formmässigt är en välgärning och en uppdatering. Modernismen är över, Kajsa.

Anonym sa...

Bah. Tråkmånsar :) Det är väl bra att någon vågar peta lite på en byggnad i den här stan för en gångs skull? Det blir ju lite trist när formaldehyd-doften blir alltför stark...

Anonym sa...

Det verkar som att Globen förblir utan tillnamn - folkkär men inget kärt barn.
Lika bra det kanske. Övergrepp på barn är ju mer än tabu i vår tid. Övergrepp på vuxna däremot finns det ju sånna som gillar - dvs av det mildare slaget. Typ järnvägsspår i håret.
Men visst petas det: Någon har ju "petat" dit en grindstuga á 15 våningar bredvid Stadshuset sägs det. Obra petning skulle jag säga..
Yimby
Yabba
Sabba

Anonym sa...

Vi behöver en pendang till 'Tors Torn' ! Varför inte flytta och förstora Milles örn som står på Karlaplan till Globens topp. Kan vi, så byt 'Globen' till 'Stora Hallen'.

Anonym sa...

Nej Peter - det vore att schickanera den gode Speer. Han var visserligen krigsförbrytare - men ett vanhedrande citat i arkitekturens absoluta limbo, Stockholm, måste ändå ses som ett allt för hårt straff, även för denne arkitekturhistoriens värsting nr1...