Var är alla?
Om ni, liksom jag, när ni besöker en stad är oroliga över att det roliga alltid pågår någon annanstans kan det komma som ett lugnande tecken i tiden att man numera kan få en space-syntax analys direkt in i din mobiltelefon. Än så länge bara om du är i San Fransisco, men den är på väg till New York, och snart är den säkert, om inte i Sunne så i alla fall i Stockholm. Uppfiningen heter Citysense och skapar en karta som visar var folk är någonstans (i realtid) men också var folk som är i samma "tribe" som du (turist? student?) är just nu.
Genom gps-information samlas ihop skapas en "heat-map", som visar var det finns flest människor och mest aktivitet i staden. En användare som laddar ner programmet till sin telefon får tillgång till kartan och kan själv avgöra om hon vill skicka information från telefonen. Idén är, säger Tony Jebara, chef för Sense Networks, till Technology review att "en person kan resa till en ny stad, starta programmet och direkt få en känsla för vilka stadsdelar hon vill tillbringa kvällen i". Och från andra hållet kommer så klart annonsörer som kan få tag på speciella människor på speciella platser.
Det ganska underbara ord som beskriver den forskning som leder fram till den här typen av produkter är "reality mining".
En förklarande film om tekniken här.
Läs mer: I senaste numret av tidskriften Wired undersöker Mathew Honan vad som händer när man hela tiden geo-taggar sig själv och ständigt uppdaterar var man är. Hans slutord är ganska intressanta: "And that's when it hit me: I had gained better location awareness but was losing my sense of place".
1 kommentar:
En användare som laddar ner programmet till sin telefon får tillgång till kartan och kan själv avgöra om hon vill skicka information från telefonen. Idén är, säger Tony Jebara, chef för Sense Networks, till Technology review att "en person kan resa till en ny stad, starta programmet och direkt få en känsla för vilka stadsdelar hon vill tillbringa kvällen i".
Synd bara att teleoperatörernas löjligt höga roamingavgifter på datatrafik gör programmet i realiteten oanvändbart vid utlandsresor...
Skicka en kommentar