tisdag, mars 31, 2009

Ängelholms nya badhus


ÅWL: PDF


BBP Arkitekter: PDF


Dorte Mandrup: PDF

Ytterligare en badhustävling har avgjorts. ÅWL Arkitekter vann med en cirkulärt badhusförslag , danska BBP Arkitekter runda badhusförslag fick en andraplats och Dorte Mandrup kom på tredjeplats. Alla 190 inlämnade förslag finns > här. Mer info: 1 + 2 + 3 + 4

11 kommentarer:

Archigram-man sa...

Banaliteten har sejret!!

Ærgeligt for Ängelholm som ønskede 'et synligt och väl utformat landmärke' og som skulle 'forstärka vår identitet' + 'et vigtigt symbol for Ängelholm'

Der bliver nu næppe tale om noget architurism til Ängelholm...

Anonym sa...

SANAA, Kanazawa Museum, någon? Det är kanske bara positivt att någon låter sig inspireras av det som är riktigt bra?

Anonym sa...

Vem satt i juryn? Någon nämnde likhet med Kanazawa - så här blir det när svennarna kör på med sin referensarkitektur utan att f ö r s t å. Inget positivt i det överhuvudtaget. Borde ha presenterats i morgon på förste april. Någon architurism till Ängelholm blir det nog inte, nej.

Anonym sa...

Bland annat satt Fredrik "Kastrup" Pettersson i juryn vilket i bästa fall innebär att projektet har kvaliteter som vi andra missat. Det har ju i o f s inträffat förut i landet att det bästa förslaget i en tävling ändå inte var just mer än såhär. Men förvisso är referensarkitekturen ett slags byggnadskonstens apstadium - att göra efter är ju snarare det första man lär sig i livet än det man vill ha uppnått efter högskoleutbildningar och x antal praktikår i ett yrke. Kan en del av problemet ha att göra med att Mr Reference himself är ledande i svensk arkitektur? Varför vara kreativ när andra redan gjort jobbet? Uppfinna hjulet etc. Det är ju bortkastad möda, ingen affärsidé om man så säger.
Förresten är Ängelholm Sten Samuelssons hemstad - Mr Reference of the 60'ies. Men på den tiden var det inte ok att planka mer framstående kollegor - så Samuelssons Corbusierplagiat och Aaltoplagiat föll platt...tills för några år sedan när tidskriften Arkitektur fick för sig att väcka hans namn till liv och förlåta synderna. Han var ju affärsman - rik som ett troll. Då kan man ju inte ha fel - eller?

Pär Eliaeson sa...

Mycket intressant parallell mellan hr W och hr S! Den noteras... ;-]
Det finns många som fallit utanför den smala kanon som upprättats i lilla Svea rike. Jag kan på rak arm komma på två: hr L och hr O.
Vänta och se...

Anonym sa...

...För att inte tala om hr A, hr B och hr C och frk X. Varför gav de sig på gammelmansyrket utan varje begåvning eller åder? Så mycket spilld möda och så mycket onödigt byggbrötande helt i onödan..

Vi väntar med andakt..

Anonym sa...

90-talet är över. Ironi är det bara Schyffert och Lokko som klamrar sig fast vid nuförtiden. Vi andra har växt upp och menar det vi säger.

Anonym sa...

ful kopia av ett fint orginal.

Anonym sa...

Det ironiska är att SANAA inte hade kunnat vinna den här tävlingen - eftersom de hade uppfunnit något nytt. Ängslig jury vill ha något de redan sett.

Anonym sa...

Det har ju hänt förut. Att göra ett konstmuseum till simhall är i viss mening god smak - jämfört med exempelvis att göra en privatvilla till konstmuseum. Svenska arkitekter har blivit framstående plagiatörer måste man medge. Trogenheten mot originalet är ju närmast 100%. Man tar sig för pannan (eller någon annan stans)...
Hade det varit en designprodukt eller en möbel så vore väl polisanmälan fullt rimlig. Förekommer utvisning för upphovsrättsbrott? Till ursprungslandet kanske...

Anonym sa...

Åh herre-min vad trist.
Det framkallar inte ens en gäspning utan snarare djup avsmak.
Inte bara är byggnaden tråkig. Den saknar också all form av rumsligt sammanhang. En cirkel utkastad på en öppen yta. Men visst, det öppna blåshålet är väl bra om man vill att håret ska torka snabbt. Eller nåt.