torsdag, mars 05, 2009

Lennart Holm avliden

Lennart Holm har avlidit i en ålder av åttiotre år. Han kom att bli en av det sena 1900-talets mest inflytelserika arkitekter och debattörer. Ungdomsverket Villa Göth i Uppsala är fortfarande beundrat som en svensk nyskapande brutalism. Som chef för Statens Planverk 1969-1987 hävdade Holm betydelsen av bostadens generalitet på en funktionalistisk bas. Som skribent framträdde han många gånger inte minst i tidskriften Arkitektur med skarpsinniga och välformulerade artiklar om arkitektur som kulturfenomen.

2 kommentarer:

Pär Eliaeson sa...

En av våra allra bästa och skarpaste kritiker och mest betydande arkitekter under 1900-talet (man behöver inte rita hus för att göra ett väsentligt arkitektarbete) har gått ur tiden.

Tack för allt, Lennart!

Anonym sa...

Lennart var en trevlig kille som gjorde stora insatser och vågade framträda och sägar saker långt upp i åren. En sådan insats var att förklara Sergels Torg för "helig mark" i debatten som tilldrog sig om dess framtid för ett antal år sedan. Fyndigt eller patetiskt men framför allt uppriktigt och säkert ett väsentligt bidrag till att vi idag har platsen kvar i relativt oförändrat skick. Vi är många som kommer att sakna honom.