torsdag, oktober 11, 2007

Kvartalsrapport - svenska arkitekturbloggar

I juli hade vi en kort inventering av svenska arkitektbloggar här. Då var det mest en summering av pionjärer och långmilare som Erik Berg och David Carlsson, så många nya var det kanske inte. Men sedan dess verkar något ha hänt, fler har dykt upp. Få är officiella, egentligen är finns bara Svensk Formchefen Ewa Kumlins extremt redovisade blogg i den kategorin. Claes Brittons blogg En annan Stockholmscentrerad handlar bara periodvis arkitektur men är nästa alltid arg och alltid pro-Monocle.blogg är Stockholms stadsliv ; en inventering av just, ja, stadslivet, som igår konstaterade vilket öde som har drabbat gamla Lydmar. Kontor för Vattenfall. Julia Svensson som skriver om arkitektur har numera en arkitekturblogg - A-centralen. Skolbloggar och projektbloggar finns det ganska många av; Färgfabrikens utställning Lövholmen har en blogg som officiellt tar slutar strax och några av mina gamla studenter har startat Parallellt. Bloggar inriktade på husprojekt finns det flera av: Byggahus, Arkitektur2010, Husrenovering, Bygget på Storön, Lillherrgården och ännu fler här hos Byggahus. Nyurbanister finns det gott om, Peter Sörensens Operation Karlstad är en. Och lite ruinromantik - Residuer, senast det bizarra Vinsta området i Vällingby. Det är knappast en komplett uppräkning, men vilka bloggar saknas?

7 kommentarer:

Erik Berg sa...

Två till:
biospolitikos.blogspot.com
exilstudio.blogspot.com

Johan.G sa...

http://utvalt.blogspot.com

Julia sa...

tack för att du nämnde min blogg trots att den är så ny!

FILE Publishing sa...

filepublishing.blogspot.com

Agneta Eriksson Hildén har som en del av sitt nya interaktiva förlag FILE Publishing ( tidigare Eriksson & Ronnefalk )startat en blogg.( en vecka gammal ) Där inmutas intressanta spekulativa motsägelsefulla etc frågor kring främst arkitektur Men bloggen räds inte att vara bred i sin syn på vårt yrke. För kritiker , teoretiker, praktiker etc

Välkommen att titta in och jag ser fram emot DITT inlägg !!

Agneta

FILE Publishing sa...

Såg att inläggen var lite gamla !

men tack för att jag reda uppmärksammats på Er hemsida.

Har mycket gärna ett utbyte !, tillsvidare, HEJ.

Agneta

Farbror Brommel sa...

Är den här sidan inaktuell med tanke på tidsutdräkten vad gäller nya inlägg? Jag har i alla fall startat en egen arkitekturblogg med inriktning mot kyrkor.
http://marita-berggren.blogspot.com/
Den är alldeles ny men jag tänker skriva ned lite funderingar om svenska kyrkor, ett underrepresenterat område i svensk konstvetenskap och arkitekturhistoria. Fokus kommer att ligga på 1900-talets kyrkor och också om restaureringsideologier. Bortglömda men intressanta arkitekter som Knut Nordenskjöld, Sigfrid Ericson, L I Wahlman och Otar Hökerberg får här utrymme ( är det tänkt och ännu fler namn).

Anonym sa...

VÄLKOMMEN "Farbror" BROMMEL,

hoppas få läsa om ngn okänt Gotländskt namn.

Min blogg är numera en interaktiv hemsida Jag skriver när jag har ngt på hjärtat och kommer även presentera projekt

FILE CINE

Agneta Eriksson Hildén