måndag, juli 23, 2007

Svenska arkitekturbloggar

Medan antalet svenska bloggar fortfarande ökar för varje dag, är antalet med ett arkitekturfokus fortfarande ganska klent. Flitigast är Göteborgsbaserade Erik Berg som skriver två: Approximation (arkitektur blandat med klassisk politisk retorik) och Arkitekturbloggen (mer fokuserad på spektakulär samtidsarkitektur.) Mindre kritisk och mer gladdesignorienterad är David Carlsson, en gång i tiden ägare till David Design (nu helt fristående) och nu redaktör för David Report. Landskapsbloggen Forum Area drivs mer kollektivt. Mer frekvent är studentbloggar som Betongelit eller mer handfasta områden som byggnadsvård där det finns flera - Byggnadsvårdsbloggen, Bygga Bo eller Riksantikvarieämbetets nya blogg. Annars är det väl urban exploration som lockar fram samlingsinstinkten hos många - en svensk inriktning är präglat av det tidiga 90-talets K-spaningshets; Modernisma, Rostsverige. Fast, man kan - osannolikt nog - sakna en avsomnad blogg som Peter Elmlunds ogenerat konservativa och nyurbanistiska Rosso. Eller ännu mer, Mikael Askergrens blogg som det aldrig blev något med.

11 kommentarer:

David sa...

Tack för uppmärksamheten! När vi startade Betongelit visste vi att det fanns få arkitektur/planerings-bloggar i Sverige. Men utbudet var ännu skralare än vi trodde. Trafikplanerng nämns iofs ibland på miljöbloggar.

Vad gäller studentbloggar så är det nog ganska tomt där också.

Anonym sa...

Tack för att David Report får vara med på er lista. Gladdesignorienterad låter fint!

Anonym sa...

Med tanke på arkitekturens svaga bloggosfärställning hade man kanske väntat sig litet större vänligt uppmuntrande ord till de bloggar som finns i stället för de snorkigheter som kryddar detta inlägg. Vad är egentligen "klassisk politisk retorik" - utöver att i detta sammanhang vara ett skällsord uppenbarligen. Det är inte så man vinner läsare.

Erik Berg sa...

Tack för länkningen. Att approximation vid sidan om arkitekturen bjuder på "klassisk politisk retorik" är väl ett rimligt konstaterande. Från ett postpolitiskt perspektiv kan det möjligen läsas som ett pejorativ men jag är lyckligtvis inte lagd åt det hållet, så eventuella subtila snorkigheter går mig förbi.

Mikael Askergren är rolig, han borde försöka igen eller uppdatera sin hemsida oftare.

Annars ser jag fram emot den dag Thomas Hellquist eller Lars Mikael Raattamaa börjar blogga.

På det hela taget är det väl uppenbart att den svenska arkitekturdiskussionen, i den mån den finns, inte förs på internet. Men varför är det så ont om bloggande arkitekter? Det är underligt. Hör inte yrket trots allt till den typ av jobb där ett hyfsat frekvent bloggande inte bara är möjligt utan också kan fungera som ett kreativt arbetsverktyg? Vad beror bristen på? Hemlighetsmakeri? Brist på förnyelse? Eller är kåren verkligen så oerhört upptagen med att arbeta att de inte hinner skriva något emellanåt?

Erik Berg

Anonym sa...

Kan det vara så att arkitekter saknar verbal förmåga?

Anonym sa...

Tack för uppmärksamheten - det är lätt att försvinna i mängden av bloggar.

Den verbala förmågan (eller skrivklådan) hos byggnadsvårdsintresserade är det inget fel på, se t ex inlägg från 2007/04/19 på Byggnadsvårdsbloggen.

Anonym sa...

Angående Erik Bergs kommentar: De flesta reklambyråer (t ex Åkestam.Holst: fabriken.akestamholst.se) håller sig med väldigt bra och ofta uppdaterade bloggar, som fungerar som "mervärdesreklam" för respektive byrå. Nu inköps väl visserligen reklam lättvindigare än arkitektur (får man hoppas) men att på detta sätt ge folk ett innehåll de verkligen vill ha och "automatiskt" få visa upp vad man gör måste väl åsså gagna akitekter?

Problemet är väl kanske att folk inte vågar ställa ut skorna och ha för mycket åsikter...

Anonym sa...

Saknar nog Jan Jörnmarks hemsida. Han ger en ekonomhistorisk bakgrund till varför platserna övergivits. Eller för den delen de mer politiskt medvetna Interacting arts.

www.jornmark.se
www.interactingarts.org

Claes Sörstedt sa...

Jörnmark hade förstås varit självklar i sammanhanget - när jag tittade senast var man tvungen att registerade sig. Men tydligen inte idag - rekommenderas.

Fast - finns det några andra bloggar som har missats?

Anonym sa...

Inloggning krävs för vissa delar av siten (de markerade med stjärnor, ca 50%) samt för att kunna diskutera i forumet allt annat fritt.

Anonym sa...

Hej!
Bara för att undvika missförstånd. Alla svenska platser på min site är helt öppna. De utländska kräver gratis regitering.
Roligt annars att den uppmärsammas här, jag kommer att uppdatera var tredje vecka även det närmsta året. Del 2 av boken kommer i september 2008, så jag producerar för fullt just nu.

/Jan J