måndag, oktober 22, 2007

Fiskpigan tar priset

Kvarteret Fiskpigan i Trosa får Sveriges Arkitekter Södermanlands pris för god arkitektur 2007.
Juryns motivering lyder: ”Kvarteret Fiskpigan är exempel på en mycket lyckad men uppkäftig utformning av nya bostäder i en känslig miljö. Skalan på byggnaderna har anpassats på ett fint sätt som både anknyter till sommarstaden och ger en modern och mycket tidstypisk prägel i den gamla trästaden Trosa. Detaljerna är fyndiga och omsorgsfullt utförda och den lilla innergården andas en kvartersgemenskap som säkert kommer att locka till trevlig samvaro på gård och loftgångar”.
Mer konkret är det trevånings bostadshus (bostadsrätter förstås) det är fråga om i den historiska delen av Trosa. Kvarteret gränsar till berömda Bomans hotell.
Peter Hulting på Meter Arkitektur AB (mottagare av tidskriften Arkitekturs debutpris 2001) har varit projektansvarig och Bengt Carlsson, Jesper Embring, Karin Skoglund och Pär Andreasson medverkat, liksom Jörgen Rosenlöf, 02. Landskapsarkitekter har varit Sabina Richter och My Lekberg Hellström.

3 kommentarer:

Peter Hulting sa...

Projektet har väckt starka känslor i Trosa under byggtiden och även nu efter tilldelning av priset.
På Södermanlands Nyheters hemsida www.sn.se pågår en debatt angående Kv.Fiskpigan, intressant läsning.

Lena From sa...

Håller med. Den pågående debatten är tänkvärd för alla arkitekter som arbetar med samtida uttryck i äldre stadskärnor. Finns alltså på Södermanlands Nyheters webbsajt www.sn.se, under rubriken Snabbdebatt: "Mest kommenterade senaste veckan".

Erika sa...

"historiska delen av Trosa." Stackars (?) Trosa vars stad endast till en liten del består av historia. Alla andra områden i Trosa är tydligen historielösa.