tisdag, oktober 09, 2007

Brittiskt prisregn

Att arkitekturprisregnet faller tidigare i Storbritannien än i Sverige är uppenbart.
I dag står det klart att Edward ”Ted” Cullinan får the Royal Gold Medal – den enda brittiska arkitekurutmärkelse som måste godkännas direkt av Drottningen. I likhet med Guldlejonet i Venedig, tilldelas det en arkitekt som gjort en livslång, god arkitektgärning. I Cullinans fall inte minst som lärare och pedagog, även om han står som ansvarig också för fler än hundra byggnader, däribland berömda Weald & Downland Museum.

I dag står det också klart att holländska UNStudio (grundat av Ben van Berkel och Caroline Bos) får årets Jencks Award, som går till ”ett aktuellt större bidrag till den internationella arkitekturens teori och praktik”. I det här fallet nya Mercedes-Benz-museet i Stuttgart.

Och nyss blev RIBA:s specialpristagare klara:
Alison Brooks får Manser Medal för sitt träprojekt The Salt House vid en strandkant i Essex. Priset tilldelas bästa lantligt belägna nybyggnad.
David Sheppard Architects får för konsthallen Wooda i Cornwall årets Stephen Lawrence Prize, som tilldelas projekt med mindre än en miljon pund i konstruktionskostnad.
Patel Taylor får RIBA Incluwive Design Award för bästa ”inkluderande” arkitekturprojekt, för sitt Portland College New Learning Centre i Mansfield.
Alec French Architects får The Crown Estate Conservation Award för sin bevarande anpassning av förändringskänsliga SS Great Britain and Historic Dockyard i Bristol.
RIBA Sustainability Award, slutligen, går till Architetypes Upper Twyford Barns i Hereford.
Allt enligt flitigt rapporterande AJ förstås.

Inga kommentarer: