måndag, augusti 03, 2009

Hyresgäst till Erskins Ark efter tio tomma årEfter snart tio år får nu Ralph Erskines kontorsbyggnad Arken i London sin första hyresgäst. De 15.000 kvadratmetrarna i huset byggt 1992 har stått tomma sedan 2000.

Om Arken skrev James Pickard i Arkitektur 1/1993 (som då också presenterades som ett hus utan hyresgäster) att den "framstår som en främmande farkost som strandat på västra Londons öde stadslandskap. Olik varje kontorshus i England bär den med sig skandinaviska mönster för arbetsorganisation. Än viktigare är kanske att dess lärorika interiör är formad för att stimulera dem som arbetar här till ett icke-hierarkiskt beteende och motarbeta de mer traditionella och mindre demokratiska arbetsformer som länge varit den brittiska ekonomins olyckliga arv".

Om det var en ovilja att lära som orsakade den långa perioden av tomma lokaler vet man inte, men arkitekturguiden galinsky.com karakteriserar huset som "ett kontors koncept så upplyst att det får kämpa för att vara en del i den verkliga världen, rörelsemönstren och de gemensamma utrymmena är fantastiska, men på bekostnad av ett stort slöseri med utrymme i mer konventionell mening".

För bra för den här världen. Men från september med det amerikanska medieföretaget Open TV som enda hyresgäst.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kom inte minimalimen som ett dödligt gift mot det här slagets arkitektur lagom till att Arken stod färdig? Så viss konsekvens föreligger ju då i att huset hyrs ut nu när minimalismen står på tur att falla i glömska...