tisdag, augusti 04, 2009

Höstens snackis – en bok om planlagstiftningen?Höstens snackis i stadsbyggnadssammanhang kan bli den här boken av ekonomhistorikern, fotografen och författaren Jan Jörnmark. "Övergivna planer" är en bok om svensk plan- och bygglagstiftning. Det kanske inte låter som en kioskvältare, men med historia, konkreta exempel, bilder på övergivna platser vid övergivna planprojekt försöker Jörnmark ringa in varför den svenska plan- och bygglagstiftningen är "i behov av en haverikommission" i den lagstiftning som Jörnmark menar präglas av "total planlöshet och slumpmässighet".

Boken ges ut av Fastighetsägarna, som är e
n "intresse- och branschorganisation som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad" och "representerar 20 000 medlemmar som äger lokal- och bostadshyreshus, industrifastigheter samt bostadsrättsföreningar". En del i deras opinionsbildande arbete sålunda.

Bild av Jan Jörnmark, från bokens omslag, presenterad på fastighetsägarnas hemsida.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Ja, det är ju inget snacka om att detta är årets "snackis". Boken är ju i särklass den mest intressanta och uppmärksammade bok i dess genre i år. Rekommenderar varmt ett besök på;
www.fastighetsagarna.se/overgivnaplaner

där man kan läsa ett par av bokens kapitel samt se en lååång "mediaträfflista".

Extra uppmärksamhet bör även ges till nätverket Yimbys blogg om boken. Kanonintressant diskussion och med inlägg av många ganska "tunga" aktörer etc.

Se mer här;
http://gbg.yimby.se/2009/05/plan-och-bygglagen-och-go_689.html

http://gbg.yimby.se/2009/07/svar-till-malin-lernfelt_725.html

Trevlig läsning!
Eva Röse. SAR/MSA

Anonym sa...

Hur naiv får man vara? Boken är en partsinlaga beställd och betalad av Fastighetsägarna! Och att hänvisa till YIMBY i stadsbyggnadssammanhang är som att framhålla kulturministern som expert på graffiti...

Anonym sa...

Är det en partsinlaga bara för författren får betalt? Vilka forskare och författare känner du som lägger ner flera månadsrs arbete gratis? Menar du att det förekommer några sakfel i boken?

//Olle S