måndag, maj 19, 2008

Thomas Hellquist om arkitekturen i Sverige


Thomas Hellquists svar på Olof Hultins frågor om svensk arkitektur, från Arkitektur nr 3. Se även övriga tillfrågade - Peder Alton, Gert Wingårdh. PDF finns >>> HÄR.

1 kommentar:

gardebring sa...

Att ingen icke-arkitekt kommenterat tillbyggnaden till stadsbiblioteket stämmer ju inte på långa vägar. Debattens vågor har gått höga och många verkar ogilla den förortsmässiga betongbunker som är aktuell.

Själv tycker jag som lekman att svensk arkitektur för det mesta är embarmerligt trist och intetsägande. Se bara planerna för "Sveriges mest spännande tillväxtregion" och "Stockholms Manhattan" som planerna för Norra Stationsområdet i Stockholm kallats. *Gäsp* är ett bättre ord att beskriva arkitekturen som planeras där.

Det motstånd mot uttrycksfull och kaxig arkitektur som Hellquist så nedvärderande kallar "egoistisk" är beklagligt och en grov förenkling av en verklighet där många vanliga medborgare i staden faktiskt gillar den typen av byggnader. Hur kul är det att bo i en stad där inget får sticka ut och vara annorlunda?

Mer kaxighet i arkitekturen skulle göra oss gott, något som många andra städer i Europa (se bara på Köpenhamn och Malmö!) har börjat upptäcka.

Ni som är arkitekter, våga sticka ut. Ta för er! Låt inte trista byråkrater och omständiga planprocesser lägga band på er kreativitet. Enträgen vinner...