tisdag, maj 27, 2008

Nytt designarkiv på nätet


I morgon onsdag, lanseras www.designarkiv.se - en bokstavlig guldgruva för den som intresserar sig för svensk form och design. Vem är inte nyfiken på till exempel Sveriges första gaseldade lyktstolpar från Bolinders verkstäder från 1870-talet? Eller Viola Gråstens originalskisser till ryamattor och textilier [bild ovan] från 1950-talet?
Med den nya sajten tillgängliggörs drygt 25 000 foton, skisser, texter och film ur den svenska designhistorien från 1845 till i dag. Tillgängligt blir också förteckningslistor över material som tidigare bara funnits i arkivboxarna på Nationalmuseum. I korthet: det blir enklare och snabbare för icke Stockholmsbaserade forskare, journalister och andra som vill fördjupa sig i svensk formhistoria.
Webbsajten är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Svensk Form och Centrum för Näringslivshistoria. De fyra databaser som i dag ligger under Svensk Forms digitala arkiv införlivas från start med www.designarkiv.se. Samtidigt läggs dess nuvarande sajt, designarkiv.svenskform.se, ned.

Inga kommentarer: