torsdag, mars 13, 2008

Upp ur fåtöljen, Peder!

Dagens Nyheters arkitekturskribent Peder Alton förnekar sig inte. Djupt nedsjunken i sin fåtölj upptäcker han sent om sider att det pågår en debatt om tillbyggnaden till Asplunds stadsbibliotek. Ut skyndar han således med en krönika i dagens DN (13/4) där vi som debatterar får veta att vi borde debatterat långt tidigare. Verkligen skarp kommentar, Peder. Tidskriften Arkitektur och Svenska Dagbladet har tagit sitt debattansvar och haft en lång rad artiklar som du tydligen missat? Däremot har diskussionen i DN, vars sidor du har full tillgång till, lyst med sin frånvaro. Det är inte bara anmärkningsvärt. Det är usel arkitekturjournalistik!

1 kommentar:

Peter sa...

Det är lätt att bli förvirrad. Som skribent eller redaktör är det kanske naturligt att fundera över debatten.

Överläkare von Feilitzen har sett några av Asplunds skisser och på dem var minsann annexet med. Av detta drar han slutsatsen att de inte får rivas (DN 13 / 3). Men att göra en egen, arkitektonisk värdering av byggnaden ligger nog inte för doktorn. Han har precis upptäckt att om man ska gå in i bibliotekt, är det bäst att använda huvudentrén - vilket han skriver länge om i sin artikel.

Att von Feilitzen får spaltutrymme beror knappast på vad han kan, utan vilka klubbar han är med i - Skönhetsråd och Samfundet St Erik. Nog för DN att publicera iallafall.

15 / 2 skriver Alton att det kommer bli problematiskt att riva annexen, beroende på upphovsmannens oklarhet - är det Asplund eller Lallestedt eller ett samtal eller något annat? Alton resonerar vidare, är den ena skissen värd mer än den ändra? Den som kom först eller den med färg? Ett är klart. Arkitektsverige skälver i mästarens närhet.

Kanske är det dags att släppa journalistiken ett tag - och änga sig åt arkitekturen? För det behövs inget arkitekturhistoriskt Jepardy -Vill man veta vad som är bäst, kan man bara åka till Odenplan och kolla. Där finns platsen, där finns Asplund. Och där finns svaret.