tisdag, mars 18, 2008

Nya tungviktare tar ton om stadsbiblioteket


Dagspressdebatten om Stockholms stadsbibliotek har hittills förts i Svenska Dagbladet. Men i dag tas till orda även i Dagens Nyheter – och inte vilka namn som helst. Tänk om, Stockholm! kräver Andrea Deplazes, Kenneth Frampton, Tony Fretton, Josep Lluís Mateo, Shelley McNamara, Yvonne Farrell, Peter Märkli, Irenée Scalbert, Álvaro Siza och Elizabeth Bonde Hatz.
Genom sitt debattinlägg sällar de sig till kören som kräver att Asplundbiblioteket vid Sveavägen lämnas ifred, och att Slussen, Tensta eller Liljeholmen i stället prövas som möjliga lägen för ett nytt stadsbibliotek. Byggs Heike Hanadas förslag blir konsekvenserna ett sönderkompromissat stadsbibliotek, en sönderkompromissad biblioteksverksamhet och en förlust av möjligheten att med en ny offentlig byggnad generera ekonomisk och social nytändning för en plats i Stockholm som verkligen behöver det.
Om en arkitekttävling är ett sätt att pröva ett program, vet vi nu svaret, hävdar undertecknarna: ”Det är inte hur man bygger till som är intressant – det är var man bygger ett verkligt nydanande stadsbibliotek.”

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte märkligt att en person alltid står med sist bland en massa andra namnkunniga undertecknare?
Samma person som drev bojkotten av tävlingen under tiden den pågick... Man undrar hur mycket övriga undertecknare egentligen engagerar sig i frågan...

Anonym sa...

Tror den som fällt kommentaren enligt ovan att ledande personer i kulturlivet samt på arkitekturens världscen lånar sina namn till höger och vänster till hugade entusiastiska uppropsmakare. Den som inte tar mer allvarligt än så på diskussionen kring förvaltandet av våra bästa arkitekturbyggnader får man hoppas står utanför allt reellt inflytande i dessa frågor.

Anonym sa...

Glöm nu Hanada. Den moderate riksdagsmannen Andreas Norlén vill bygga en kopia av slottet Tre Kronor (just det - det som brann ner 1697).
I sin riksdagsmotion har han till och med hittat en tomt, platsen mellan nationalmuseum och Nybroviken. Han är dock osäker på om den är tillräckligt stor.
Han tränker sig att flera museer ska inrymmas i byggnaden. Kanske också ett biblotek kan få plats?
Vad det kostar har han ingen aning om (3 kr ?).
Den 25 mars justerar kulturutskott betänkandet med Andreas motion. (SVD 23/3).

Vem var det nu som sa att regeringen saknar kulturella initiativ eller aktivitet på arkitekturområdet?

Erik sa...

Tre kronor... äsch, det där låter ju som en kopia på Ernst Billgrens idé. Billgren har ju på fullt - eller mindre fullt - allvar lanserat idén att slottet Makalös skall återuppföras vid Kungsträdgården. När en konstnär säger en sådan sak är det underbart ambiguöst, som en verbal installation. När en politiker föreslår detsamma är det rätt patetetiskt.

Anonym sa...

Tänk att det alltid ska komma dessa kommentarer mot de ARKITEKTER läs i detta fall ELISABETH HATZ som faktiskt försöker göra något och upprätta vår roll som arkitekter i detta så lama land där ingen vågar stå för någonting alls. Tänk att ingen av de andra "namnkunniga" få arkitekterna överhuvudtaget engagerar sig i detta ämne eller något av de andra redan byggda monument som nu finns här i stan, anonyma men ändå starkt påverkar siluetten av Stockholm och allas foton av vårt kära gamla stadshus.
Fram för nyskapande arkitektur av arkitekter som tar ton även i Sverige och bevarande av den äldre arkitektur som faktiskt bedöms som bra.
CH Arkitekt SAR/MSA