tisdag, februari 06, 2007

Utomnordiskt bäst i Norden


A – priset för bästa nordiska arkitektur till norska Jensen & Skodvins kloster för cisternciensersystrarnas Tautra Maria kloster i Tautra, Frosta, Nordtrøndelag.
I – priset för bästa nordiska inredningsarkitektur till John Pawsons Hus Baron utanför Ystad i Skåne (presenterad i Arkitektur Nr 7 2006).
D – priset för bästa nordiska produktdesign till bröderna Bouroullecs ”textiltaktegel” North Tile Denmark.

Så löd juryns beslut om årets Forum AID:priser, utdelade alldeles nyss av tidskriftens avgående chefredaktör Mark Isitt i för kvällen något kylslagna men Asplundritade Statens Bakteriologiska Laboratoriums tidigare lokaler - partyt pågår fortfarande för fullt.

Ordförande var Deyan Sudjic, efter många år som publicist, arkitekturkritiker och curator för närvarande chef för Design Museum i London. Ansvarig för A-rkitekturunderavdelningen var Ellen van Loon, I-inredningsdesignen Johanna Grawunder och D-esignen Patricia Urquiola.

Av 324 inlämnade projekt hade de 74 att ta slutlig ställning till sedan de nationella urvalsgrupperna sagt sitt. Onekligen intressant att två av de tre nordiska flaggskeppen har utomnordiska upphovsmän. Vad säger det egentligen om nordisk arkitektur och designs nuvarande tillstånd?

Inga kommentarer: