fredag, februari 16, 2007

Tänkvärt för arkitekter


I vår tid är det inte bara konsten som är utställd, konstaterar Sara Arrhenius i sin initierade introduktion av Monica Bonvicinis konstnärsskap som på många sätt refererar till arkitektur. Inte minst som skyltfönster för kommers och livsstilar.
Men en annan, ännu mer intressant aspekt, finns också med i den separatutställning som just öppnat i Bonniers Konsthall i Stockholm. Nämligen en högst konkret undersökning av arkitekturens bakomliggande kulturella förutsättningar.

Verket What does your Wife/Girlfriend think of your Rough and Dry Hands? består av 316 frågeformulär som besvarats av byggjobbare från sju länder:Vad tycker din flickvän om dina valkiga händer? Hur kommer du överens med dina arbetskamrater som är gay?
Svaren – från Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Korea, Japan och USA – blottar i sin rättframhet omedelbart vissa skillnader. Till exempel kan, i jämförelse med Sverige, dubbelt så många engelsksvarande byggjobbare tänka sig att rita hus själva. Mer än svenskar uppfattar de också sitt arbete som kreativt, och minns alla byggnader som de arbetat med.

Och vad sägs om svaret på frågan: ”Vem skulle du vilja trycka upp mot väggen?”
Där de engelskspråkiga svarar ”min flickvän” och ”Jennifer Lopez” svarar svenskarna Göran Persson, Reinfeldt och – Arkitekten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Talande för den misslyckade svenska modellen där arkitekten ska leva i sin egna lilla bubbla, utan samröre vare sig med konstruktörer, byggare eller någon annan. Idioti, som genererar tråkig arkitektur men framförallt tråkigt arbetsklimat för alla inblandade.

Sigurd sa...

Vad var det för någon trött slentriankommentar? Vaddå - arkitekten är knappast ensam att ha fått den undanskymda rollen. Är någon som tryckas upp mot väggen är det lönnfeta hantverkare i stora nyvaxade amerikanska bilar truckar. Kasst hantverk, kass attityd och alldeles för mycket betalt.

Charlie sa...

Om vi är inne på förenklingar; kass arkitektur möjliggörs och genereras av okunniga kassa beställare.
Den veka beställaren kan tryckas in i väggen-