Dubbel Tengbomseger i Jönköping
Tengbomgruppen vann den inbjudna tävlingen om en stadsplan för och bostäder på Strandängen i Jönköping.
Juryn motiverade det så här:
"Förslaget innehåller byggnader i 2 – 6 våningar med tydliga och varierande grupperingar. Naturlandskapet mellan och inom kvarteren har utformats med stor omsorg om naturvärden och bevaransvärd vegetation."
"Lägenheternas planlösningar är av god klass med varierade och yteffektiva utformningar. Hänsynstagandet till kulturmiljön är mycket bra i de föreslagna byggnaderna, både vad gäller arkitektonisk utformning och inplacering i området."
Planritningen ovan visar typplan för de sk kulturhusen. De ansvariga arkitekterna på Tengbomgruppen är Inger Thede, Maria Masgård och Anders Ekman. Ansvariga landskapsarkitekter har varit Annelie Landin och Viktoria Wramsmyr-Ögren.
De övriga tävlande var:
1. Arkitektfirmaet CF Møller A/S, Köpenhamn / Berg Arkitektkontor AB, Stockholm.
2.Tegnestuen Vandkunsten A/S, Köpenhamn / Schønherr Landskap KS, Köpenhamn /
Tyréns AB, Malmö.
3. White Arkitekter AB, Göteborg
4. Liljewall Arkitekter AB, Göteborg / Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Köpenhamn
5. Kjellander + Sjöberg Arkitektkontor AB, Stockholm / Bureau Alle Hosper Landskapsarkitektur och Stadsbyggnad, Stockholm / Topia Landskapsarkitekter, Stockholm / Tyréns AB, Stockholm
10 kommentarer:
50-talets folkhemsarkitektur uppdaterad med träpanel och kortare fasad per lägenhet. Den svenska traditionen står stadigt.
Uppdaterad?
det ser tråkigt ut. för mig är det viktigt att det ser roligt ut.
Påvert är vad jag tänker när jag ser detta. Hade varit intressant med en starkare omtolkning av 40/50-talets folkhemsarkitektur, om det nu är den man suktar efter, eftersom mycket den tidens stadsmiljöer är just - påvra.
Planen är väldigt gles och saknar spännande rumslighet och dynamik, sen kan man ju som vanligt fråga sig hur man ur ett hållbarhetsperspektiv skall "slösa" med mark eller ej.
Lägenheterna är som vanligt "rediga" och "effektiva", men allt annat än 2-spännare är och förblir usla kompromisser på byggarnas villkor.
Kul med träfasaderna dock, vill gärna se mer sånt.
Tråkigt/roligt vet jag inte men det ser väldigt glest ut. Borde kännas bra efter all överexploatering jag bevittnat... men det gör det inte.
Ser lite ut som ett reservat för förortstall ;-)
Jag har aldrig lyckats känna kärlek för mellanrumsskogsplättar. Dessa mini områden, omskurna av vägar och hus, som inte är skog, inte gräs, inte användbara, inte njutbara.
I den lilla 2:an. Varför inte utnyttja de indragna balkongerna till fönster över hörn? Varför inte ge det stora rummet den stora uppglasningen? Mysko. Om det här vann så skulle man vilja se de andra förslagen.
Ah, det är ingen 2:a. Jag set trappan nu. Men det är alltså den mittersta lägenheten jag syftade på.
Ja, den där indragna balkongen var en riktig rysare - med eller utan trappa. Likaså de långa korridorerna i treorna.
Trä - spika panel på smalhusen. Snart får vi väl se en parstuga i tegel...
Sådant är inte kul eller trevligt, utan bara dumt. Träfasader kan vara helt ok - men på vår tids vis.
Men heders åt vinnarna - alltid kul att vinna, och ofta välförtjänt ändå. På något vis.
Om tengbom ändå blickar bakåt kan de väl titta på vad Anders Tengbom gjorde på sextiotalet, sturegatan/karlavägen, östermalmsgatan/floragatan eller biger jarlsgatan/ingmar bergmans gata. Så vill jag bo.
Det är ju i själva verket en riktig rysare som Tengbom levererat här! Usel planlösningskunskap kan man slå fast! Kolla den enkelsidiga 2:an: vilka rumsformer?! kolla de störe lägenheterna: vilka rumsformer, vilka usla möbleringsmöjligheter. Och varför i herrans namn utnyttjas inte gavlarna för fönster??!
Vilken jury kunde ge detta förslag 1:a pris? Brrr!
Skicka en kommentar