torsdag, december 02, 2010

Ännu mera vattennära: Malmö och Sundsvall


Två nya bostadsprojekt i vattenkanten. Ett i planeringsstadiet och ett som börjat byggas. I Limhamns sjöstad i Malmö har planeran dragits upp och i Norra Kajen i Sundsvall (bilden ovan) har bygget just påbörjats. I Limhamn bygger Skanska och de första 90 bostäderna ritas av Kanozi Arkitekter. I Sundsvall har White gjort den stadsplan som nu alltså byggs.

Norra Hamnen Sundsvall, White Arkitekter beskriver sitt projekt så här: "Vi vill bygga en stad med vatten i stället för en stad vid vatten, på det sättet smälter boendet verkligen ihop med havet. Vi vill se skyddade vikar och platser där människor vill vara. Det räcker inte med en kajzon för att tala om ett vattennära boende. Alla ska ha vattenkontakt och man ska kunna mata änderna från köksfönstret. "Limhamns sjöstad i Malmö, Kanozi Arkitekter (husen) och Skanska (planen). Björn Siesjö säger till Byggvärlden om husen i glaserat svart tegel: "Vi ville ha en robust känsla. Och vi ville att havet, som ligger intill, ska glittra i materialet"


9 kommentarer:

Anders Norén sa...

Men... avgjordes inte Sundsvalls tävling redan i mars 2009?

Dan Hallemar sa...

Jo det gjorde den, men igår påbörjades bygget, korrigerar det. Tack!

Anonym sa...

Tet zvenska rathaus geht Niederlande...Tja, varför inte. Från tristess till trend med ett pennstreck! Borde skrivas in i BBR.

Anders Norén sa...

Åhå, intressant. Jag trodde att man skulle vara tvungna att vänta tills E4-bron är färdig och befintlig motorväg kan tas bort.

Norra Kajen kallas visst projektet, hemsida på http://www.norrakajen.se/ .

Jens Lindhe sa...

Limhamns sjöstad! Sedan när ligger Limhamn vid en sjö? Sist jag var på den lilla pizzerian ute på Ön kom pizzabagarens lilla flicka in och ropade -Pappa, jag springer ner till sjön!
Som x x Limhamnsbo undrar man sig över begreppsförvirringen. Vinterhälsning Jens Lindhe

Dan Hallemar sa...

Ja, begrepp reser över landet med sin status. Sjöstad knoppar av sig från Hammarby sjöstad, med förhoppning om att ordet i sig ska lova något. sjö+stad, det bästa ur två världar, Torgny Lindgren möter Per Hagman. "Stadsradhus" sprider sig följaktligen också som en löpeld. Stad + radhus, nattliv möter innebandy. Vi lever i de stora löftenas tid.

Anders Norén sa...

Framför allt handlar det om ett varumärkestänkande. Varje projekt, må det vara ett kvarter eller en hel stadsdel, måste kunna marknadsföras under ett eget varumärke. Då duger inte gamla tråkiga stadsdelsnamn, för de kan ju komma konkurrenten tillgodo. Här i Sverige sneglar vi på hur det ser ut i Stockholmsområdet där projektnamnen är konstruerade enligt principen Ortnamn + Naturföreteelse, t.ex. Nacka Strand eller Järla Sjö. I förlängningen har det visat sig att den refererade naturföreteelsen inte ens behöver finnas på platsen för att ge positiva (=stockhomsmässiga) associationer, till exempel i fallet Limhamns sjöstad i Malmö eller stadsdelen som inte får heta Alderholmen i Gävle.

Gretxky sa...

Inget nytt under solen. "Lärkstaden" eller "Röda bergen" är väl numera varumärken som heter duga, för att inte tala om "Villastaden" eller "Diplomatstaden". Gå i fängelse (utan att passera "gå")!

Dan Hallemar sa...

Sant. Namngivning är en helt egen genre i stadsbyggandet. Rosengård.