måndag, december 13, 2010

Återbesök i 1959: planlösningar och stadsplaner


De senaste inläggen har genererat en diskussion om planlösningar och stadsbyggnadsformer. Veckans dyk ner i vårt arkiv tar fasta på det. En text av Lennart Holm med rubriken "Bostadsplan och bostadsvanor", där han lägger bostadsvaneundersökningar intill arkitekternas planlösningar. Direkt efter Lennart Holms text visades ett nytt bostadsområde i Göteborg upp: Biskopsgården. Vi visar delar av den här också. Håll till godo. Klicka på bilderna för större versioner.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Snyggt. Dock klarar ingen planlösning dagens tillgänglighetskrav, och det är bara Zimdal och bröderna Ahlsén som klarar dagens krav på tyst sida.

Anonym sa...

@Anonym 2010-12-13 16:02

Var det inte så att dessa bostadsområden var tysta på både fram- och baksida? (nästan så man fick ångest)
Flertalet bostadsplaner här är ju dessutom utan hiss - även det ett slags lösning på tillgänglighetsfrågan i den enskilda lägenheten...

Anonym sa...

Anonym, visst var det ganska tyst på alla sidor av husen i Biskopsgården, och på många ställen i området är det fortfarande lika tyst – så tyst att man får ångest, kan man kanske tycka. Det jag menade var väl att det inte är självklart att utgå från drygt femtio år gamla lösningar för vare sig bostäder eller stadsplaner, eftersom både produktionsvillkoren, kraven, behoven och önskemålen har förändrats på ett sätt som gör det omöjligt att rita och bygga ett område som Biskopsgården nu. Visst är husen och bostadsplanerna vackra, och visst är formalismen i bröderna Ahlséns område bländande. Men Biskopsgården har ingenting att säga oss. Biskopsgården är ett svar på helt andra frågor än de vi ställs inför idag.
Mvh / Anonym 1 (16.02, 13/12)