måndag, juni 02, 2008

Missa inte Mejan

Missa inte chansen att se utställningarna Beyond Oil respektive Operahusets framtid som fram till och med den 8 juni visas på Mejans galleri, mittemot Moderna Museet i Stockholm.
Konsthögskolans arkitekturskolas post-graduate-kurser är kända för att seröst ta sig an komplexa ämnen och årets resultat är inget undantag.
Med Shanghai som utgångspunkt presenterar Beyond Oil förslag till nya och mer hållbara stadsbyggnadskoncept för städer bortom tillgång till oljan – en alltmer uppenbart ändlig pch naturförstörande resurs.
Restaurerarna gör i galleriets andra hälft inlägg i debatten om nytt operahus i Stockholm eller inte, genom att föreslå möjliga om- och tillbyggnader, utan att byta plats.
Innehållet i båda utställningarna är angeläget, och absolut värda besök från den som befinner sig i Stockholm. Men båda visar också att arkitektur som utställning, ofta fungerar bäst i bokform. Något Beyond Oil-studenterna dessbättre själva insett och löst genom att trycka en fyllig katalog. Läs den!

PS: Nästa års kursteman är för Beyond Desire: Los Angeles (arkitektur) respektive Tema: Restaurering utan gränser (restaureringskonst).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om Shanghai bortom oljan; visserligen är det ett fint och noggrant arbete som gjorts på mejan. Men är det nyskapande eller blott gamla tankar sammanförda i en serie av bilder av en värld vi redan drömt om faktiskt också redan haft möjligt att se? Är det inte snarare så att Shanghai som det existerar i dag aldrig kan existera utan tillgång överflödig energi, det som faktiskt driver Shanghai framåt som stad är billig energi, att distansens irrelevans för vissa typer av varor, om det nu är en poäng hos var i sig eller en konsekvens av teknologi. Allt som sägs är visserligen tänkvärt men ändå inget verkligt steg framåt, inget drivande.

Anonym sa...

Har det någonsin gjorts något intressant på den kursen?

Anonym sa...

Testa själva..