söndag, juni 01, 2008

Fullt hus med Renzo Piano


Renzo Piano drog fullt hus när han i veckan besökte Sverige för Moderna Museets 50-årsjublieum – och invigningen av Pontus Hulténs Visningsmagasin.
Från taket i förra fotobiblioteket hänger nu ett 30-tal datorstyrda skärmar med ett knappt 100-tal verk ur Pontus Hulténs donation om ca 800 målningar och objekt. Som besökare kan man beställa fram exakt den konst, eller den konstnär, man vill titta närmare på, varefter skärmen matas fram och sänks ned till golvet och perfekt betraktarperspektiv. Kort sagt en ”jukebox för konst” som bygger på Pontus Hulténs idé om rörelse i konsten, och där den största poängen är att konsten kommer till betraktaren – inte tvärtom.
- Pontus var hjärnan, jag bara armen, sade Renzo Piano i ett offentligt samtal om samarbetet mellan Piano och Hultén i Moderna Museets auditorium och berömde samtidigt indirekt White Arkitekter och Statens Fastighetsverk som drivit byggprojektet.
- Jag är mycket nöjd med resultatet, för det ser precis ut som om magasinet funnits här sedan 1970-talet. Som tillägg märks det knappt!
Moderna Museets chef Lars Nittve och blivande IASPIS-direktrisen Cecilia Widenheim – som installerat konsten – underlät inte att föra samtalet in på det faktum att Renzo Piano just nu är en av världens mest anlitade museiarkitekter. Han är det för att han som arkitekt ställer konsten i centrum (ett ämne tidskriften Arkitektur tar upp i nummer 4/2008, som utkommer den 5 juni och som presenterar Tham & Videgård Hanssons Kalmar Konstmuseum).
- Som konstrumsarkitekt måste man verkligen tycka om konst och vara beredd att lyssna på konstnärerna. Jag menar inte att man ska göra exakt som de vill – de kan vara knepiga människor – men verkligen lyssna och faktiskt förstå deras argument, underströk Renzo Piano, aktuell också med nya planer för Whitney Museum of American Arts filial på Manhattan.
Överraskade många gjorde Pianos passionerade förhållande till ljudlandskapet i museibyggnader. I utställningen om hans egna verk på La Triennale Di Milano förra året, omgavs vart och ett av dem av en egen ljudbild. Att skärmarna i visningsmagasinet gnisslar är följdriktigt ett utslag av högst medveten arkitektur.
- De kan faktiskt gärna få gnissla lite mer. Det signalerar rörelse, att något är på väg. Och ökar förväntan på vad man ska få se.
Pontus Hultén var Moderna Museets överintendent 1960-73, och därefter chef för Centre Pompidou i Paris. I samband med att Renzo Piano och Richard Rogers fick uppdraget att rita byggnaden utvecklades en livslång vänskap mellan Piano och Hultén. Konceptet Moderna Museets Visningsmagasin har utvecklats av dem båda gemensamt.

Inga kommentarer: