måndag, april 04, 2011

Zumthor + Oudulf i årets Serpentine pavilion


Arkitekten Peter Zumthor plockar med sig det holländska blom-geniet Piet Oudulf i sitt Serpentine Pavilion-projekt i London i sommar. Idag presenterade han de första renderingarna av projektet.

Oudulf har lämnat spår i Sverige i Enköpings stora parksatsningar (Drömparken). Enligt Piet Oudulf var parken i Enköping sedan förebild när han samarbetade med den amerikanska landskapsarkitekten Kathryn Gustafson i arbetet med den makalösa Millennium Park i Chicago, där Oudulf stod för blomsterplanteringarna i den del som kallas Lurie park.

När Zumthor nu plockar upp Oudulf blir det ännu ett bevis på hur arkitekturen och landskapsarkitekturen längtar tillbaka till blomsterprakten. Zumthors byggnad är, säger han, bara "en bakgrund till ljuset och blomsterprakten, som är projektets hjärta och fokus". Paviljongen ska enligt honom själv "hjälpa besökarna att koppla av, se sig omkring och sedan, kanske börja prata igen – eller inte". En trädgård för utbrända är alltså årets Serpentin-paviljong. Arkitekturen blir blott en kruka. Om än en snygg förmodligen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Önsketänkande Dan. Arkitekturen är och förblir "konsternas moder" och inte någon kruka. Om du läser din egen text noga så är byggnaden "en bakgrund till LJUSET(1) och blomsterprakten(2)". Är inte det här med byggnadsarkitekter och landskapsarkitekter lite som det var förr med Sverige och Norge? Norrmännen var (och är) ständigt upptagna av vad vi svenskar har för oss, medan svenskarna egentligen aldrig tänkt så mycket på att Norge finns. Hoppet är inte ute dock: Kom igen när ni hittat olja!

Dan Hallemar sa...

Ok, mamma! Jag somnar om.