torsdag, april 14, 2011

När Sven Danielsson blev aktuell igenKänner ni till arkitekten Sven Danielsson? En sökning i tidskriften Arkitekturs arkiv gav inget svar. Det är han som sitter på bilden överst, framför Vattenfalls huvudkontor i Råcksta, Stockholm, som han ritade. Färdigställt 1964. Det gjorde honom aktuell när Vattenfall för ett tag sedan bestämde sig för att lämna det och flytta till Solna, till den nya arenastaden som växer upp kring den nya nationalarenan. Vattenfalls gamla huvudkontor, som ägs av Svea Fastigheter, på 80 000 kvadratmeter ska bli 1500 nya lägenheter.

Möjligen blir han än mer aktuell nu igen när Vattenfallschefernas bonusar började dugga tätt i media. Det illustreras nämligen alltid med den stora kolossen i Råcksta. Som bild av en koloss (bonus, boss etc) är den ju utmärkt. Se bild på den nya föreslagna vattenfallbyggnaden i Solna av Archus arkitekter nedan. Olika tider, olika ideal. Vad den gör med bonuskulturen, elelr bilden av bonuskulturen, återstår väl att se.

Sven Danielsson blev också aktuell efter skalvet och efter efterskalven i Japan, när kärnkraftsdebatten tog fart igen. Han var nämligen chefsarkitekt på Vattenfall när de två första reaktorerna i Forsmark, de med de bruna ränderna ritades (Forsmark 1, bild ovan, han ritade dem tillsammans med Fritz Lange). Hur är det med ränderna på kärnkraftverk? Fanns de innan dess? Någon som vet?

Nu ska Vattenfalls kontor i Råcksta tömmas och bli bostäder. Runtomkring ska en hollandsinspirerade småstad, Vällingby parkstad, växa upp. Se bild nederst. Också här är det Svea Fastigheter som är markägare. HMXV arkitekter är med i planeringen.

Vilket håll kärnkraftverken i Forsmark ska är en fråga under uppsegling. Men någon parkstad blir kanske inte aktuellt om de skulle skrotas.

Vattenfalls nya buvudkontor i Solna

Vällingby parkstad så som den presenteras på hemsidan, klicka för större bild. Mitt i parkstaden Vattenfalls gamla kontor (jämför bilden nedan)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sveriges Radios Vetenskapsradion Forum sände i måndags ett reportage om ”Kärnkraftverkens skönhet och arkitektur”:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1302&artikel=4438307

Dan Hallemar sa...

Tack för tipset!

Stourley Kracklite sa...

http://askergren.com/farligarkitektur.html