tisdag, juni 22, 2010

Rullevi – Pariserhjulet i Göteborg debatten fortsätter


Diskussionen och debatten om Göteborgs pariserhjul (enligt uppgift kallat Rullevi) går vidare:

I Dagens Arena idag: "Göteborgshjulet förkroppsligar på ett nästan kusligt sätt vad politiker i Göteborg vill med staden och hur Göteborg har länge fungerat: Det händer mycket saker i stadskärnan där besökarna snurrar runt, ute i miljonprogrammen undrar folk varför kommunen har köpt ett pariserhjul."

I bloggen Bloggfrossa, också idag: "Nä, man kan som sagt säga mycket dumt om Göteborg och dess folk. Men en sak ska vi ha kredd för. Vi bygger inte ett hjul utan att göra en ordentlig VIP-korg."

Bild från Dagens Arena.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså, snälla, sluta tjafsa om det där hjulet nu. Saken är väldigt enkel, det fanns en tom plats framför operan som inte kan bebyggas med något permanent på många år beroende på hur man i en avlägsen framtid kommer dra Västlänken. På denna plats uppför man på ett tillfälligt bygglov ett temporärt hjul.

För gärna en diskussion om det kulturella förflackandet i Göteborg: nedläggningen av konsthallen, det svårt vanskötta Världskulturmuséet, den fruktansvärda tillbyggnaden till stadsbiblioteket. Men dra inte in hjulet i det, det är att förenkla frågan lite väl mycket.

Valle sa...

Saken med hjulet är väl att det blivit en symbol, en sorts negativt laddad ikon, en motpol om man så vill till de värden som brukar tillskrivas de ikoner i "världsklass" andra städer vill skylta med, med Bilbao som den sockerbit alla flugor surrar lystet kring i tankarna (där ju positiva ord som "unik" och "varumärkesbyggande" brukar användas). I detta fall blir varumärket Göteborg genom hjulet laddat med egenskaper som kopierande av andra städer och en form av rå kommersialism av stadskärnan som upprör varje kulturellt sinnad själ.

Ska man vara lite schysst mot Göteborgspolitikerna kan man dock säga att de har stora projekt på gång både i Angered och Biskopsgården, med torgsatsningar, trygghetsprojekt och nya bostäder med mera. Det är ju inte helt svart eller vitt.

Anonym sa...

Det finns väl inte en enda Göteborgare som kallar hjulet Rullevi?! Vilken Stockholmare kom på det?

Dan Hallemar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dan Hallemar sa...

Rulleviordet kom från en Göteborgskälla
http://bloggfrossa.blogspot.com/2010/06/goteborg.html

Och visst tycks debatter, som den här, om vad politiken vill med staden, hämta kraft ur just symboler.

Fredrik sa...

Hmm, en göteborgskälla som även hävdar:

"Man kan med en stor poäng hävda att Göteborgare är en hög lågutvecklade individer."

och

"Folk måste kunna få åka pariserhjul med stil i den här stan. Som en jävla pascha. Så är det bara. Håll utkik efter den svarta lilla gondolen med guldfärgade versaler (VIP). Den har tonade rutor, är inredd med skinnsäten och krossad sammet, och är fylld med horor, skumpa och knark."

känns ju väldigt trovärdig. Blev faktiskt lite lätt chockad över att arkitekturs blogg citerar bloggar som håller en så låg nivå. Nu får ni faktiskt ta och snäppa upp er ett par hack!

Dan Hallemar sa...

Jag tyckte det fanns något drastiskt, närmast desperat och faktiskt roligt i det där. Som en sorts Göteborgsvariant av den hämningslöse Stockholmsflanören Claes Britton eller något. Men jag kan ha fel från min utkikspunkt här i Stockholm.

DJ sa...

För en göteborgare med så mycket självdistans och självkritik kan ju bara inte vara möjligt... :-D

DJ sa...

Inlägget 2010-06-29 20.07 är inte skrivet av mig utan av någon som har snott min signatur. Och det är ju lätt att se vem. När jag skriver inlägg på bloggen så har jag alltid ett budskap, jag droppar inte spydigheter för sakens egen skull. Det är bäst att inte namnge honom för annars blir väl Arkitektur anmäld till Pressombudsmannen igen!

Pär Eliaeson sa...

:-}
Du är fantastisk, DJ!
Men, hitta gärna någon annan att hänga upp dig på. Detta är lite besvärande, inte minst för Arkitektur.