torsdag, juni 03, 2010

Arkitektur nr 4 - Ledare: Stadens uppdragLedaren för nya numret finns här >>> PDF.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Vad var egentligen stadens uppdrag? Missade nog det i ledaren ...

DJ sa...

Det är SKANDAL att ni sväljer en politikers påståenden utan kritisk granskning. Från hans inlägg i DN:

"Jag har de senaste dagarna inhämtat information om flera andra jämförbara byggprojekt. Inget av dessa projekt överstiger 29 000 kronor per kvadratmeter. Om man på priset för jämförelseobjekten lägger det normala påslaget för byggherrekostnader och tar hänsyn till att NKS är ett mycket speciellt projekt, och därmed utökar priset med 30 procent, skulle kostnaden för NKS landa på 37 700 kronor per kvadratmeter."

Vilka är dessa jämförelseobjekt? Och varför ett just ett påslag på 30%, hur kom han fram till den siffran? Och varför ett påslag överhuvudtaget, han sa ju att objekten var jämförbara? Nej Arkitektur, bättre kan ni är att agera megafon för vänsterpropaganda.

Anonym sa...

Stark poäng, DJ. Det är naturligtvis Ilja Batljan som granskas, inte upphandlingen eller de alltid lika pålitliga farbröderna på Skanska. Tokigt av Arkitektur att inte förstå det. Tur att det finns sådana klarsynta människor som du.

DJ sa...

Anonym, ett tips: Om du vill bli bra på sarkasmer så utgå alltid från fakta, inte dina egna fabuleringar av vad någon sagt eller tyckt. Jag har t.ex inte sagt att den här historien inte är värd att granska.

Om redaktörens udd varit riktad åt motsatt politiskt håll så hade jag förmodligen inte blivit upprörd. Men jag hade tycket det hade varit lika usel journalistik.

Anonym sa...

DJ, fint att du ställer krav på journalistiken i Arkitekturs stick och på andras skrivande. För mig får du gärna ställa lika höga krav på din egen argumentation och ditt eget skrivande som på andras, om du tror att du orkar göra det.

Huvudpoängen i texten var annars inte att försvara Balyans räkneexempel, utan att peka på det märkliga i upphandlingen, vilket de mindre illvilliga och partitrogna läsarna förmodligen förstod av sig själva. Tyvärr har moderaterna i Stockholms landsting etablerat en tradition av ekonomisk inkompetens. Förra gången de hade makten körde de landstingsbudgeten i botten, mot bättre vetande, och nu tycker de inte att det är något konstigt med en upphandling där den enda som deltar är Skanska. Om du inte tycker att detta är någonting att ifrågasätta så säger det en hel del om dig. Men det märks att det snart är val, inte bara på ditt inlägg här.

DJ sa...

Anonym: Nja, huvudpoängen var nog bara att få tillfälle att skriva "SKANDAL" om den borgerliga alliansen i Stockholm. Det var lite lustigt att vänsterkillen Pär Eliaesson i ett inlägg jublade över denna okritiska vänstervinkling. Men hans inlägg här togs bort av någon anledning...

Anonym sa...

DJ, "skandal" är en ganska bra sammanfattning av en konkurrensutsatt offentlig upphandling i den här storleken där det bara finns ett bud att ta ställning till. Oavsett vilken partfärg de ansvariga politikerna har så är det en fullständigt ansvarslös hantering av skattemedel. Nu orkar jag inte bemöta ditt sentimentala försvar på landstingsmoderaterna längre, men om du orkar ställa lite högre krav på dina egna inlägg så får du gärna återkomma.

Pär Eliaeson sa...

DJ, ditt gamla högerspöke!
Jag kan avslöja att min kommentar inte togs bort av någon politisk anledning i alla fall. Det är andra saker som är tabu i detta forum.

Det vore bra om du inte bara filade lite på din stavning utan övade läsförståelse också. Jag hyllade inte den politiska (av dig sedd som vänster) vinklingen i Hallemars text.

Anonym sa...

Om alla moderatanhängare argumenterar lika vasst som DJ så finns faktiskt chansen att de åker ut ur landstinget i september :-]

DJ sa...

@ Pär Eliaeson: Åter igen, hur svårt kan det vara att läsa vad som verkligen sägs i inläggen? Jag har inte försvarat några landstingspolitiker, jag har inte kritiserat att affären granskas, jag har inte ens kritiserat att Arkitektur refererar till affären. Läs gärna inläggen igen så ser du exakt vad jag kritiserar. Jag skrattade första gången jag läste Batljans artikel eftersom hans kritik byggde på en kalkyl som han sedan inte vill redovisa närmare. Sedan hakar Arkitektur på, samma sifrror redovisas som grund för att ropa "skandal". Jag har jobbat en del med sjukhusprojekt så jag vet hur fruktansvärt dyrt det kan bli beroende på vilken standard man väljer. Av det jag har sett av NKS så är det ett mycket ambitiöst projekt. Då undrar man ju helt naturligt vilka liknande projekt Batljan har tittat på, är det för mycket begärt tycker du? Jag tror att de flesta av Arkitekturs läsare ställer lika höga krav på saklighet som jag i tidningen. Tomma politiska floskler kan man läsa på andra ställen om man nu är intresserad av det. Jag har ingen ork för sådant.

Pär Eliaeson sa...

DJ, ditt gamla högerspöke.
Hur vore det om du städade upp bland dina egna hjärnspöken innan du försöker debattera med motståndare som inte finns? Vad får dig att tro att jag skulle sänka mig till att anonymt diskutera politik på gymnasienivå och sjukhusprojekt med dig?

DJ sa...

PE: Därför att du har sänkt dig till oanat låga nivåer förr under en rad olika signaturer. Det var pinsamt nog. Men än mer pinsamt är ju att du fortfarande håller på med detta trots att jag har förklarat för dig att din stil och dina åsikter känns igen oavsett. Jag säger inte detta av elakhet, bara av välvilja. Ungefär som när någon påpekar att du har dålig andedräkt.

Anonym sa...

DJ, jag ar pa intet vis en van av PE, men nu argumenterar du pa en niva dar "gymnasieniva" vore ett steg upp.

DJ sa...

Jag "argumenterar" inte, jag svarade på Pär Eliaesons fråga varför jag adresserade honom. Om man använder en smiley som ser ut så här :-] så är man inte anonym oavsett vilka signaturer man skriver under. Vem som helst kan kolla igenom äldre inlägg efter denna smiley så ser man allt tramsande. Nej, i brist på sakdebatt så tackar jag nu för mig.