fredag, juni 12, 2009

Sveriges bästa platser

Tidskriften Fokus presenterar sin lista över var det är bäst att bo i Sverige. Vinnare för andra året i följd är Danderyd. Fokus konstaterar att Danderyd "ligger högt på jämställdhetsindex, den har landets lägsta ohälsotal och lägst andel lågutbildade, högt valdeltagande, lågt socialbidragsberoende och få skilsmässor." Och "kommuninvånarna har störst nettoförmögenhet i landet och stadsbilden är lummig och grön tack vare stora villaträdgårdar".

Men man kan fundera på att det betyder att många vill flytta hit, i ett inlägg på bloggen CEO for cities konstateras att två städer som oavbrutet har höga inflyttningstal särskilt hos unga är Seattle och Portland. Två städer som också under kristider har lockat nya invånare. Kvaliteterna där är kanske inte stabilitet utan något annat. De är attraktiva städer på ett mer svårfångat vis än att de som redan bor där mår bra och har hög utbildning.

På Fokus lista över de bästa städerna är de sju först utpräglade villaförortskommuner: Danderyd, Vellinge, Täby, Lidingö, Lomma, Vallentuna, Staffanstorp. Först på åttonde plats kommer en stad: Lund.

Alltså, mäter man som Fokus är det den sista platsen man flyttar till i sin flyttkedja, när man skaffat sig den där stora villan, den plats som är bäst att bo på. Men då är nog de bästa platserna att bo på inte alls samma sak som de viktigaste platserna i landet.

Uppdaterat: Ola Andersson i Svenska Dagbladet om Fokus lista.
Uppdaterat: Svend Dahl om listan och tidskriften Monocles globala lista i Expressen.

3 kommentarer:

Birdseed sa...

Jösses, Fokus är helt ute och cyklar va? Den kompakta, småborgerliga tristessen i dessa områden bara den gör dem människoovärdiga.

Erik sa...

Det här är bostadsideologi och -politik förvandlad till en Robinsontävling. Det är ju totalt ointressant. Massa höginkomsttagare som jobbar inne i städerna och bosätter sig i svenniga Sörgårdsidyller i kranskommuner. Vad f-n säger dessa listor? Ahmed från Rinkeby som lyckas skrapa ihop pengar till en HSB bostadsrätt är väl mycket mer intressant än en någon läkare från Östermalm som bosätter sig i Danderyd.
Ge mig dessa listor i stället - vad folk gör utifrån sina förmågor och förutsättningar. Det är det enda som är intressant.

Spiff sa...

Erik, du är ju naturligtvis välkommen att göra en lika stor undersökning och använda vilka kriterier du vill, men jag tvivlar på att du då kommer fram till samma kommuner dit folk kanske faktiskt flyttar...
Birdseed? Ja, vad skall man säga? Att folk i DDR inte begrep sitt eget bästa eller!? Eller att du bara spyr ut din politiska galla som det passar just bara dig...