måndag, april 27, 2009

Taktila collageNingbo i den kinesiska kustprovinsen Zhejiang hör till Kinas allra äldsta städer. Med god vilja eller dålig syn skulle man kanske kunna missta Ningbo Historic Museum för en äldre, kanske uråldrig struktur. Men museet invigdes i december och har ritats av Wang Shu (1963) och hans kontor Amateur Architecture Studio. Projektetets hypertaktila materialcollage har Shu testat i tidigare projekt som Ningbo Art Museum och Central Academy of Fine Arts i Hangzhou, men har i projektet fått dominera på ett nytt sätt. Materialblandningen av sten, tegel och betong skapar en syntetisk historicism men som förtas något av de plastiska museivolymernas placering på ett av Ningbos övermonumentala torg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack! Äntligen arkitektur på bloggen!

Sigurd sa...

Ja, tack och lov! För samhälle, politik och kultur har ju ingenting alls med arkitektur att göra...

Anonym sa...

Sigurd verkar ha missat lite i uppmärksamhet på det egna tonläget. Harm hör dåligt samman med medmänniskors entusiasm. Snubblande nära livets "enda sanna glädje" skulle man kunna konstatera. Förtvivlan över att någon låter sig inspireras - du kan inte ha det lätt..
Det är viktigt att skilja på agendan för dagen och dess chargong å ena sidan och å den andra yrket. Den förstnämnda förgår medan den senare lär bestå även nya vindkantringar...