tisdag, september 30, 2008

Rusning till Siza


Det var smockfullt i stora hörsalen på Kulturhuset i Stockholm när den portugisiske arkitekten Álvaro Siza kom för att föreläsa på måndagkvällen. Och lika många som fick plats att lyssna, stod utanför och kom inte in. Kanske är det dags att göra som på attraktiva föreläsningar vid Centre Pompidou i Paris eller MoMa i New York och montera upp storbildsvideor för utomhusvisningar när attraktiva gäster kommer på besök? Suget efter intellektuella samtal om arkitektur är helt uppenbart stort. Trots Sizas odiskutabla dragningskraft som föreläsare, förklarar den inte ensam rusningen till Kulturhuset på måndagkvällen.
Vad han pratade om? Sitt första och sitt senaste konstmuseum, alltså samtidskonstmuseet Galego de Arte Contemparánea i spanska pilgrimsorten Santiago da Compostela och Fundação Iberê Camargo i södra Brasiliens Porto Alegre.
Efter föreläsningen följde en personlig och stundtals mycket rolig konversation med publiken under skicklig ledning av Johan Celsing. Som initiativtagare till Sizas besök var han mycket nöjd med att hälsa denne välkommen som en förlängning av The Stockholm Seminar, som ägde rum i Stockholm för ett par veckor sedan. Om detta rapporterar Tomas Lewan i det kommande numret av Arkitektur (Nr 6:2007). Mer om Álvaro Siza blir det senare i Arkitekturs intervjuserie Arena. [ovan, foto: Ola Österling]

Inga kommentarer: