lördag, augusti 27, 2011

Guide: Ny arkitektur i Basel


Visa Ny arkitektur i Basel på en större karta

Basel är en representativt orepresentativ plats bland alla individualistiska schweiziska städer. Landets tredje största stad ligger inte i bergen, utan är en hamnstad vid Rhen och sväller över gränsen till både Frankrike och Tyskland. Mindre ovanligt är det ekonomiska välståndet. Med en stor kemi- och läkemedelsindustri genererar staden Schweiz högst BNP per invånare. Till skillnad från det borgerligt lågmälda Zürich, omvandlas pengar till hus på ett mer iögonfallande sätt i Basel. Före både Beyeler Foundation (Renzo Piano) och Schaulager (Herzog & de Meuron), satte Rolf Fehlbaum redan på 1980-talet nivån när han genom Vitra etablerade sig som beställare av internationell kvalitetsarkitektur, i dag en lite sliten metod. Projekt av Nicholas Grimshaw, Álvaro Siza, Frank Gehry, Zaha Hadid (hennes första byggda) och till hösten SANAA hittas alla hos möbelproducenten i Weil am Rhein.
Till lokala efterföljare hör läkemedelsproducenten Novartis som på 2000-talet har samlat ihop Gehry, SANAA, Peter Märkli för att bebygga sin inhägnade företagsstad i norra Basel. Från att ha varit ingenting särskilt utvecklade sig den lokala arkitekturen och framför allt de lokala arkitekterna till att definiera den nya schweiziska arkitekturen. Med Diener & Diener och Herzog & de Meuron rörde sig arkitekturen från lokal briljans till internationell dominans. Vid sidan av det goda exemplets kraft, har de bägge kontoren som initiativtagare till ETHs urbanistiskt fokuserade Studio Basel, fortsatt att utveckla Basels arkitekturklimat. Dit är kopplingarna till unga lokala kontor många, men antalet direkta kontorsavknoppningar är få. Harry Gugger från Herzog & de Meuron är det nyaste undantaget. Annars har yngre kontor som Christ & Gantenbein, Buchner Bründler, HHF och Miller & Maranta rötterna på andra platser. Projekten utanför Basel och Schweiz är många, men de lokala blir fler med att staden växer och gamla gränszoner mellan stad och industri exploateras. ProVolta-området i norr intill Novartis, är ett bra exempel på ett av flera stadsplaneprojekt med höga arkitektoniska ambitioner.

4 kommentarer:

KimonoMyhouse sa...

På vilket sätt skulle en kapitalstark företagsbeställares höga arkitektoniska ambitioner vara "en lite sliten metod"? Hur skapas avancerad arkitektur om inte den ekonomiska (och politiska) makten bygger den?

JohanSundberg sa...

Skitbra guide!! Otroligt trevligt att se en karta också. Längtar galet mycket till Schweiz igen, får ta dit studenterna i vår
mvh JS

JohanSundberg sa...

Tack för en jättefin guide!

Stourley Kracklite sa...

Ja, visst längtar man till Schweiz. Rika, monokulturella och auktoritära samhällen är alltid mer gynnsamma för arkitekturen.