tisdag, maj 03, 2011

Ett tredje torn i Göteborg – stadens högstaWhite Arkitekter ritar Svenska Mässans nya tredje torn i Göteborg. Byggstart i september. Gothia Towers tredje torn blir 100 meter högt och därmed Göteborgs högsta hus med sina 29 våningar. Man bygger också på det nuvarande East Tower, som blir 25 våningar. "Alltsammans ska vara klart under andra delen av 2014. Då kan Göteborg stoltsera med en mötesplats i världseliten samt det näst största hotellet i Västeuropa.", skriver Svenska Mässan i ett pressmeddelande.

Hotel Gothia Towers är ett dotterbolag till Svenska Mässan som i sin tur är en ekonomiskt fristående stiftelse som är kommunpolitiskt kontrollerad. I stiftelsen finns ledamöter från Göteborgs kommun, Chalmers, Göteborgs universitet och näringslivet. Detta faktum kommenterades av en annan hotellinvesterare i Göteborg, Clas Hjort på Home Properties som bygger miljardhotellet i det gamla Centralposthuset: "Helt förkastligt. När det är kommunala eller på något sätt offentliga krafter bakom stora projekt på en kommersiell marknad känns det helt fel", sa Hjort enligt Fastighetsvärlden.

Projektet har omtalats sedan 2005. Detaljplanen fastställdes våren 2008 men Svenska Mässan, som äger och driver hotellet, valde då att inte gå vidare med projektet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, varför ändra på ett vinnande koncept? Om man redan har en bra lösning så är det bara att använda den.

Anonym sa...

White - igen. Sandell och Wingårdh snackar om höghus. White bygger dem och tjänar pengar(och snackar om grön stadsbyggnad som de också tjänar pengar på).
Wingårdh har i sina "Cruisal Words", en citatsamling, med uttrycket "doer". Förvisso är Gert en doer, inte tu tal om det. Men White är faktiskt ännu mer en "doer". Dessutom är dom fler, och större.
Vill man vara välvillig kan man väl säga att Göteborg bygger sina trumpetstötar nu - femtio år efter Stockholmarna. Rimlig fördröjning för en landsortskommun. Vi väntar med spänning på de fyndiga benämningarna. Kålle å Åda funkar ju inte nu när tu blitt tre...
Tretorn är upptaget, så även Tre Kronor. "Tre anhållna för skottlossning" är en relativt återkommande rubrik på nätet. Kanske något att överväga för Götet?

Anonym sa...

Eller varför inte "Three little pigs" för att tala med Steven Guarnaccia i bloggens högerspalt...

Erik sa...

Är ju rimligt att debattera det offentligas roll i näringslivsfrågor, i synnerhet mot bakgrund av muthärvan i Göteborg. Men faktum är att utan det offentligas drivande, strategiska arbete med hela evenemangsstråket - Universeum, Liseberg, Världskulturmuseet samt mässan och hotellet - hade det knappast blivit verklighet. Det offentliga som aktör behöver inte alltid vara förkastligt...

Dan Hallemar sa...

Erik: det är helt sant, men det är nog lättare när man håller sig till just evenamng och kultur, blir svårare när det handlar om hotellnätter.

Erik sa...

Självklart så kopierar landsorten de djärva skraporna vid Hötorget. Efter att i 50 års tid samlat mod till sig åkte delegationen till metropolen där invånarna ligger före de flesta andra städer i världen och stod gapande av pur beundran inför dessa monument av mänskligt framåtskridande tills kommunstyrelsens ordförande (det kan ha varit Hr Johansson eller Fr Hultén) hördes ropa: "Detta ska vi ha!" Inte ett ord kom över församlingens läppar om den monstruösa, förvridna skapelse som invånarna i en stad längre söderut låtit uppföra som en manifestation för sin hybris. Hade dessa Kungl. Majestäts tillåtelse för sitt tilltag? Alls icke! Nej, men västkustbröderna kan man räkna med, de inväntar - fullt av fosterländskt nit - ett godkännande från Myndigheten för korrekt uppförande, Myndigheten för sköna konsters bevarande och Myndigheten för redlighet gentemot centrala ämbetsverk.

Anonym sa...

Bygg snabbt innan alla tråkiga personer får sitt som vanligt.
Bygg gothia Towers .extremt fina byggnader som Folk kommer att älska och även att se som symboler för göteborg. Folk har olika smak och DÄRFÖR ska personer som vill ha höghus också FÅ SITT. rättvist är det OM DETTA BYGGS ! underbart att se lite mer variation i en annars tråkig och platt och deprimerande stad . Låt göteborg få dessa Towers och se att folket kommer att älska dom. var så säker!