måndag, maj 02, 2011

Det sista förslaget för ett nytt Slussen?
En läglig hagelskur drog över Stockholm när det nya slussenförslaget skulle presenteras. Utanför lokalen stod frusna slussenkramare med flygblad och plakat. På dörren ut kunde man läsa den upptejpade uppmaningen: "se till att dörren går i lås". Inne från lokalen mumlet från lyckan hos politiker som får ställa sig på folkets sida. Lokalpressen hade samlats för att beskåda det som politikerna och tjänstemännen samfällt presenterade som "stockholmarnas förslag".

Proteststormen, som hållit till hyfsat lokalt i Stockholms innerstad, ska nu stillas med ett nytt redigerat förslag.

Den tidigare stora offentliga byggnaden mitt på Södermalmstorg blir två glashus (en med vinterträdgård) i två våningar, som ska kännas mer transparenta, men som upphovsmannen Spencer de Gray ser som lika tydliga rumsbildare som det tidigare huset. Om än lägre.

Den föreslagna byggnadsvolymen som la en sorts finlandsbåtsgavel mot det öppna torget har dragits in och givit plats för en park. Siktlinjen ut mot saltsjön bevaras därmed i högre utsträckning.

Byggnadsvolymen är lägre, samtidigt som vistelseytan är större, vilket får räknas inte bara i den ekonomiska ekvationen utan också i den om det förväntade folklivet. Det faktum att man nu också lagt hela bussterminalen i berget bidrar också till minskad rörelse över platsen.

Verklig förändring eller bara ögongodis? I morgon slår utställningen, på Södermalmstorg, upp portarna för den bistra verkligheten.

Renderingar Foster + Partners och Berg Arkitektkontor

10 kommentarer:

Kära Stockholmare sa...

Kära Stockholmare - se vad ni får för...gissa? Ja, just det: 12 miljarder! Niente. Nada. Nichts. Nothing. Ett vasalopp att springa om ni ska byta mellan buss och tunnelbana eller tåg. Grattis!!! För att inte tala om bytet mellan buss och båt.
Om vattenspegel är måttet så tar förslaget nu lika mycket vattenyta som det tillskapar i andra lägen. Ingen ändring. "Böjen" mot den nuvarande lagunen vid Kornhamnstorg bromsar inga vindar. Stillheten och myset som du får i dag med din latte eller öl kan du glömma när västanvinden blåser. Lite av nya "plattan" får man säga - med trafiken i håret. Bara rutorna som saknas. Och Carl-Johan de Geer som till slut fick sin bro så att han lika snabbt som i dag kunde ta sig från Kornhamnstorg till Hornsgatan kan ta sig i brasan. Bron är nu tillbaka i sitt lågläge. Oändligt med trappor väntar på Södermalmssidan - hack, hack, hack för barnvagnen. Välkommen att springa en extra halvkilometer - antingen via innerstadens enda motorvägsbro eller via tunnelbanebron. Tackar - tänk att få välja fritt mellan dessa två halvkilometrar. 2010-talets version av demokrati och valfrihet: Välj fritt bara alternativet är idiotiskt!(Vår tids version av Henry Fords kända devis). Allt gott ska bort, alla barn ska ut med badvattnet. Allt strunt är tillåtet - bara det kostar 12 mille (och då talar vi verkligen inte miljoner...)

(Jo, det är klart..ställer du upp på att shoppa lite så erbjuds säkert en rulltrappa där på Södermalm. Frågan är bara om de kommunala byggprojekten så till den grad ska underordna sig Stefan Perssons och andras önskan om lödiga kassaflöden..)

Mats Löf sa...

Du har säkert rätt. Och jag betvivlar inte att det finns kompetent folk som ser till att det inte sker några dumheter vid slussen. Själv är jag för okunnig i frågan men illustrationerna får mej att tänka på Vermer, Prins Eugen och Edward Hopper. Det är annat än dom sliskiga dimridåerna när det gäller illustrationer som brukar presenteras.

Kanske jag tar i och överdriver..

Bo Madestrand sa...

..att det är ett framsteg med bussgarage i berget och en "flytande scen" på de konstgjorda och historiskt oriktiga vattenspeglarna vid nya Slussen. Är det ett framsteg att staden bränner miljarder på en mörk terminal i berget? Är det logiskt att först schakta bort historisk mark och göra vattenspeglar för att sedan bygga "flytande scener". Vem är det som är högröstad och ute och vimsar? Madestrand eller de kritiker som Madestrand gör narr av i sin kommentar på DN-kultur i dag vilka till betydande del är yrkesutbildade inom arkitektur och byggnadsvård - till skillnad från Madestrand? I DN har alltid amatörtyckaren företräde. Säg varför har DN politiskt kunniga personer på ledarsidan? Ni kunde ju haft glada köksbordstyckare också där? På en DN-skala vore det ju väldigt bra!

Anonym sa...

Smart drag att ersätta en byggnad av massiva väggar med en glas-vad-det-nu-är-förnågot. Det ser helt klart bra ut på en illustration där man ser rakt igenom byggnaden. Hur ofta ser man igenom glas?fundera på det när du är ute ock går. Oftast är det väl ändå olika mörka speglingar som glas innebär. Inte 90% transparens. Nu har jag inte något emot förslaget, men intressant sätt att visa något som "inte riktigt blir en byggnad", utan en vinterträdgård.. Galleria?

Anonym sa...

Bo Madestrand är en typisk stockholmare, och därför väljer han åsikter som inte riskerar att uppfattas som töntiga. Just nu känns det ”rätt” att vara lite försiktigt ”för” förändringar, och att göra sig lustig över bakåtsträvare och/eller de som försöker problematisera. Det är vårens melodi, lite Yimby Light helt enkelt. Bosse har koll på vindriktningen, även om han inte vet så mycket om Slussen.

Lisa sa...

De där glashusen verkar vara svårförklarade. Vad är de till för? Om man vill styra folks rörelsemönster är det väl bättre att bygga staket och ha lysdioder i marken?

Om de som Bo Madestrand kallar en högljudd minoritet inte hade varit så högljudda hade den där parken, bussgaraget i Katarinaberget och allt annat han gillar med förslaget aldrig blivit av.

Anonym sa...

Glashusen är till för att det alls ska finnas något på de gigantiska torgen. Någon borde mäta ytan på de öppna platserna - storlek? Röda torget i Moskva? Någon? Himmelska fridens torg? Vem vet - kanske ett ny bra ställe att ha kravallerna i Kungsan på.

Anonym sa...

Det nya förslaget till nytt Slussen försöker bluffas igenom.

Stadshusbloggen har identifierat inte mindre än sju st pokerbluffar, däribland den största bluffen, stadshusets egen opinionsmätning.

Det här kan bara sluta på ett sätt.

Läs hela analysen

http://stadshusbloggen.blogsome.com/2011/05/12/nya-slussen-en-betongsarkofag/

Stadshusbloggen - om sanningen ska fram.

Silas sa...

Står inte Arkitektur för motstånd mot den homogenisering? Att Stadshusbloggen är ett redskap för frimuraren och "de upplysta" vet vi redan. Men den släpps fram här, på denna sida? Tänk själv, vad det betyder.

Herbert, Tingesten sa...

Av någon anledning kommer jag att tänka på "The last remake of Beau Geste" när jag läser titeln och det får mig att fnissa. Det våras sannerligen för stealth-teknologin, nu har man lyckats bygga en hel Sluss som inte syns, förmodligen inte ens på radar.