tisdag, mars 29, 2011

Suoto de Moura får PritzkerprisetPortugisiske arkitekten Eduardo Suoto de Moura får årets Pritzkerpris tillkännagavs den 28 mars från The Hyatt Foundation i Los Angeles. Bland den uppsjö av priser som delas ut hör Pritzker till det mest prestigefyllda, inte minst för att det innebär att pristagaren får ett stipendium om 100 000 dollar. Suoto de Moura är 58 år, och rankas som Portugals arkitekt nummer två efter den upphöjde Alvaro Siza, som även han fått Pritzkerpriset. Den som vill veta mer om pristagaren hittar det i ett äldre nummer av Arkitektur, nämligen 6/ 2004, där flera av hans verk finns publicerade tillsmmans med en längre intrevju.

Bilden visar Paula Rêgo Museum i Cascais, Portugal.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åk och bo en natt i det av honom restaurerade 1200-talsklostret Santa Maria do Bouro utanför Braga. Berusa sig på rödvin i baren. Kvarta över under apelsinträden i klostrets trädgård…

http://www.mimoa.eu/projects/Portugal/Amares/Santa%20Maria%20do%20Bouro

Hanna sa...

Ett annat pris som delades ut i veckan: http://www.futurebuilt.no/?nid=219316

White stod tydligen bakom ett av de svenska förslagen, men vilka var de andra? Kan redaktionen måhända luska?

Anonym sa...

White utmärkte sig även nyligen med en bastu på Bornholm i en tävling. Även den av Pritzkerklass - minst!!! (för vi är väl inte "off topic" Hanna?).
Alltid lika impad när White AB med ca 500 anställda och 470mkr i årsomsättning lyckas placera sig i lokala tävlingar och stenhård konkurrens.