torsdag, augusti 19, 2010

White vinner Täbytävling


Sjuttio förslag hade lämnats in till tävlingen om nytt kommunhus i statsministerkommunen Täby. I anslutning till Täby Centrum. Vinnare blev Whites förslag (genom Thomas Rudin, Robert Schmitz, Anton Kolbe) "Tid för Täby". Juryns utlåtande: "Ett strikt och genomarbetat förslag som inordnar sig väl i stadsbilden. Med små medel som färgade glas och innerväggar skapas spänning i fasaduttrycket. Denna byggnad visar i all sin enkelhet på en medveten, rationell, finstämd och vacker arkitektur med stora rumsliga kvaliteter."

I uppdraget ingick bland annat att rita "en byggnad som uttrycker kommunens ambition att vara
föregångare, utveckla en öppen och tillgänglig organisation samt ge hög kvalitet för
skattepengarna." Samt att "ge ett bidrag till omvandlingen av Täby Centrum till en levande och mänsklig stadskärna med en särskiljande och attraktiv arkitektur."

Tidigare har man hållit en tävling om torget vid Täby Centrum som vas av danska Polyform Arkitekter.
Hela förslaget till nytt kommunhus i Täby här.

3 kommentarer:

Carl Wärn sa...

Märkligt. En byggnad helt utan bärande stomme. Inte en enda pelare syns i varken plan eller perspektiv. Och bjälklagen är uppskattningsvis fyrtio centimeter tjocka och kan inte dölja de installationer som ingenstans syns. Den nya arkitekturen för det nya arbetarpartiet.

Anonym sa...

Kolbe - var det inte så han hette Mies' skulptör i Barcelonapaviljongen 1929? Rolf Wohlin skildrade byggnaden i ett fullständigt sanslöst radioprogram för ett antal år sedean. Rolf var är du? (och var är skulpturen?)

Anonym sa...

En "safe" vinnare ur Sveriges Arkitekters synvinkel. Möjligheten att bearbeta/utveckla programfrågorna efter tävling i en sådan här uppgift, med entydig avgränsning och entydiga funktioner, skulle kunna medge radikalare arkitektur signerat något mindre rutinerade arkitekter. Kunde inte 3:e priset tänkas vara en angelägnare händelse för Täby? Hamnade det kanske just därför på 3:e plats i stället för som 2:a? Vinnaren kan bli en pärla, men riskerar att - efter ett säkert smidigt genomförande hand i hand med landets kanske mest rutinerade kontorsarkitekt - lika smidigt förpassas till förortens bortglömdhet (där ju en hel del skarpa insatser redan står och samlar damm).
Är inte något urspårat när utvidgningen av Asplunds bibliotek överlåts på "begåvade" amatörer medan en helsafe infill i ett B-förortscentrum tilldelas landets främsta (och minst av allt amatörmässiga) nischföreträdare är en annan fråga man kan ställa sig?

By the way: Hedersomnämnande nr2 - Vi får hoppas att detta förslag förs fram för att blidka någon av kommunens företrädare, för inte kan väl arkitektrepresentanterna mena...