tisdag, augusti 17, 2010

Tävling avgjord om Dalarna Media Arena


Danska arkitektkontoret ADEPT har tillsammans med Sou Fujimoto vunnit tävlingen om ny byggnad för Högskolan i Dalarna, Dalarna Media Arena, i Falun. Projektet är 3000 kvadratmeter bibliotek med ett torg, som en del av högskolans campus. Danska arkitektrna ADEPT beskriver det som en "nytolkning av biblioteket – ett multifunktionellt händelse- och kunskapscenter som vänder sig såväl mot studenter som lokalsamhället". Och vidare designen som en kunskapsspiral där "en ramp löper genom huset kring ett centralt rum".

Kommunalrådet säger till Dalarnas Tidningar att Falun nu får "en intressant byggnad som bidrar till att marknadsföra regionen".

ADEPT och Sou Fujimoto har samarbetat with med Topotek1, Ramböll A/S och Boss & Fjord. Byggstart nästa år, beräknat färdigställande 2013.
Via Dezeen. Fler bilder här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra i stället för högt - något att tänka på för beslutande kommungubbar både här och där...

afad sa...

Denna typ av facetterad form som är så populär har nackdelen att det lätt blir otympligt och ser stort ut från utsidan. Se persp no1 ovan.

Slutresultatet är oftast varken stadsmässigt, fritt eller elegant. Då undrar jag vad det är som gör just detta formspråk så populärt?

Anonym sa...

Ja, den återkommer. Rimligtvis kan förslagsställaren presentera stor yta i förhållande till begränsningsyta/löpmeter yttervägg=god ekonomi.

afad sa...

"stor yta i förhållande till begränsningsyta/löpmeter yttervägg=god ekonomi."

Nu förstår jag äntligen iden bakom Globen ;) De tog sin matte på allvar.

Skämt åsido har yt/volym förhållandet förhoppningsvis inget som helst med saken att göra. Verkligheten gör att vinsterna i ovan ekvation konvergerar mot noll.

Anonym sa...

Vill du erbjuda space vilket det här projektet går ut på så bör du nog presentera en rimlig budget. Och då är det lämpligt med en ekonomiserande form. (Globen har självfallet inget med saken att göra tvingas jag tillägga eftersom det är en L-arkitekt som redigerar den här sidan).