måndag, augusti 30, 2010

Ny färjeterminal i Stockholm av CF MøllerDanska arkitektkontoret C.F Møller har vunnit tävlingen om ny färjeterminal i Stockholm, Värtahamnen, som en del av den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. En blandning av ett skepp och med inspiration från den gamla hamnverksamheten. Staden ska, menar man, vara en integrerad del av hamnen. En fortsättning på en promenad och en del av ett offentligt rum. Det skulle kunna vara ett överblivet förslag från tävlingen om stadsbiblioteket. Det där att man vill gå på ramper upp på taket. Finns det en stor längtan efter det? Det ser ju förvisso rätt fint ut där på Oslooperan på sommaren.

12 kommentarer:

Gretzky sa...

Äntligen!

Pär Eliaeson sa...

Hur vaccinerar man sig mot CF Møller? Först det havererade baltiska kärnkraftverket (lysande kortkritik!) i Malmö och nu detta schabrak i självaste Hufvudstaden.

Anonym sa...

Yokohama har en färjeterminal där man kan gå upp på taket, då är det klart att Stockhbolm också ska ha en.

34 skäl att sa...

34 skäl att inte bevara Slussen enligt Hanna Fridén här till höger. Jag hittar bara 34 skäl att bevara Slussen. Om skit och förfall är förbjudet varför inte bomba hela "tredje världen" i stället?

Håkan Cullberg sa...

yokahamaterminalen är en klar inspirationskälla. Vi som varit där vet vad det kan ge. Bra med beställare som vågar tänja gränser. Kul med en arkitekt som vågar men varför måste det alltid vara en dansk. Vad gör de svenske -fram för mer vågad och visionär arkitektur.

Anonym sa...

Fram för en bättre arkitektur! Konventionell, vågad, visionär eller inte är ointressant. Stil, radikalitet eller originalitet är inte huvudsak.

afad sa...

@Håkan Cullberg
"..fram för mer vågad och visionär arkitektur."

Även om det byggts relativt få byggnader i terminalens ådra är det en trött kliche eftersom tusentals projekt har ritats och diskuterats i tävlingar och på skolor.

Typens potential har tagit slut innan särskilt många byggts. Detta är arkitekturens verklighet.

Visionär blir då närmast en omöjlighet för "riktiga" byggnader och andra kvaliteter bör sökas för att stödja eller ersätta strävan efter det nya.

Anonym sa...

Åh! Kolla - man kan gå på taket, precis som på Oslooperan! Det är som i Oslo!!!

DJ sa...

Ser helt OK ut. Inte spektakulärt, snarare ordinärt. Men jag tror inte att det är attraktivt att göra en 400 meter lång vandring på ett händelselöst tak för att upptäcka att man varken har kommit närmare vattnet eller utsikten.

Anonym sa...

Håller med. Det här är en ickehändelse sett ur Stockholmsarkitekturens perspektiv - den är lika händelselös som någonsin. Och att danskarna lyckas kränga dyra lösningar genom att hävda deras "arkitekturstatus" ute i Värtans ingenmansland säger mer om vem som är affärsman och om vem som är lurad än om projektets eventuella kvaliteter. Det där med Oslo missförstods nog - inte enbart av DJ utan även av SBK...
(att gå på taket utan att ha en fjord att titta på kan man ju göra hemma, på jobbet eller någonstans).

DJ sa...

Anonym, vad är det jag har missförstått? Du måste uttrycka dig klarare, annars blir du missförstådd.

Anonym sa...

Inget allvarligt. Bara den att jag har väldigt svårt att alls ta Norge på allvar - trots den fina operan...