tisdag, april 13, 2010

Göteborg och stadens symbolerGöteborg laddar för en ny semesteräsong. För en vecka sedan presenterade stadens kommunala evenemangsbolag den nya attraktionen Stinsen, ett rött turisttåg som ska tuffa genom staden som en paddan på land. Nu är det arkitekten Håkan Cullberg (arkitekten bakom bland annat filmstaden Bergakungens salar) som vill sätta staden på världskartan med ett Viking Green Center. "Ska bli symbolen för Sverige", säger han.

Samtidigt är såväl protesterna som motedemonstrationerna stora i evenemangsstaden för och mot den nya moské som planeras i Keinlers park, arkitekt Björn Sahlqvist. På en märklig hemsida skriver motståndarna "området kring den framtida moskén ett svenskt område och det finns många bättre ställen med en högre muslimsk befolkning att bygga en moské på." Att moskén i själva verket tycks hamna på en ödetomt omtalas inte. Det är dessutom total majoritet för bygget politiskt, en ensam Sverigedemokrat är emot. Johan Hilton skriver om det historiskt intressanta i den striden på sin blogg.

Göteborg tycks för tillfället vara en spelplats för en intressant diskussion om en stads symbolbyggnader och deras betydelse.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Viking Green...

Uppförstorad produkt design. Kan väl iallafall ha vettigare skala på orm-mönstret. Ser ju ut väldigt klumpigt ut på bilden.

Anonym sa...

Man kan väl säga såhär: ansvarig arkitekt är inte den skarpaste Caran d´Achen i lådan...

Arkitekturens tröst sa...

Det här måste räknas som ett fullständigt missförstånd. I konsekvensens namn borde väl skottarna då bygga tartanmönstrade monument för att manifestera sig, fransmän och engelsmän plocka fram gamla vapenskjöldar från korsriddartiden och varför inte tyskarna ett eller annat gammalt hakkors..
Stockholms stadshus är en symbolbyggnad som på ett intelligent vis anspelar på både vasatiden och det bästa av den europeiska och internationella arkitekturhistorien - utan att trycka budskapet upp i ansiktet på betraktaren...
Men onekligen framstår det som ett tidsfenomen att Stockholm i samråd med hm..hm..arkitektkontor AB just nu uppför ett beläte i blänkande metall vid sitt stadshus medan sådant här skisseras i Göteborg. Blänkande metall - en nutida form av "arkitekturens tröst"(murgröna)?