fredag, december 04, 2009

Salinpriset till Urbana Villor




Kasper Salinpriset 2009 går till projektet Urbana Villor (bilder ovan och nedan) av arkitekterna Cord Siegel och Pontus Åqvist. Projektet ligger i Västra Hamnen i Malmö.

Noterbart är att Urbana Villor också var nominerat till bostdspriset, men att de där fick stryk av Hammarby Sjöstadsprojektet kvarteret Böljan av Kod Arkitekter genom arkitekt SAR/MSA Åsa Kallstenius och arkitekt MSA Sanna Hederus.

Övriga pristagare
Sienapriset: Norra Bantorget, Stockholm av Nyréns Arkitektkontor (Bengt Isling, ansvarig).
Kritikerpriset: Tidskriften 4ARK, som görs av arkitektstudenter på Chalmers.
Guldstolen: Stolen Tio, Chris Martin.

2 kommentarer:

Stourley Kracklite sa...

Har folket verkligen ingenting att säga om etablissemangets val?

Anonym sa...

Kritikerpriset till 4ARK är det kanske intressantaste. Aktuellt nummer finns som pdf på deras hemsida.
Priset ska delas ut "för årets bästa arkitekturanalys som publicerats eller till den eller de som gjort den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka ett initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering under de senaste åren".
Årets jurymotivering tyder på att det inte är en bra analys som premierats men insatsen för "samtalet om arkitekturen".

Det gäller väl att den insatsen inte bara är den mest lovvärda utan den bör väl dessutom ha nått ut till publiken i form av upplaga, spridning etc. Vi får hoppas att allt sådan visar dig vara till det bästa.
I årets jury tycks ingen tidigare pristagare ha deltagit - vilket ju kan leda till viss njugghet mot etablerade kollegor. Nog fanns det kandidater i år som spelat betydande aktiv roll i centrala frågor. Nå, de får väl tåla sig. Priset kan ju gå till dem som "de senaste åren" gjort nytta. Och juryn ändras ju från år till år lyckligtvis...
Det är ju allmänt bekant med arkitekturkritik som med årgångsvin: den blir inte sämre med åren...