fredag, maj 29, 2009

Vinnare i H+ tävlingen utseddVinnare i den stora stadsplanetävlingen H+ i Helsingborg blev förslaget "Tolerant city" av Schönherr Landscape i Danmark (bilden visar en detalj i förslaget, det stora torget som plockar in det omgivande landskapet). Juryutlåtandet på den här ambitiöst upplagda tävlingen är på 160 sidor och det vinnande förslaget prisas för att:

"The Tolerant City visar i sitt för slag att de förstått och utgått ifrån Helsingborgs specifika förutsättningar genom att stärka Helsingborgs vattenkontakt genom hela området, Söders mångfald och bygga vidare på H+ områdets rika historia. Förslaget illustrerar en vidgad stadsbyggnadsprocess och innehåller konkreta trovärdiga idéer om hur kulturella, temporära, entreprenöriella och hållbarhetsbaserade initiativ kan integreras med utvecklingen av områdets fysiska miljö."

Den ambitiösa stora stadsbyggnadstävlingen tycks vara en tanke i tiden, med såväl tävlingen om Årstafältet i Stockholm som H+ och president Sarkozys stora idétävling för "Le Grand Paris", som letar tankar och strategier för Paris framtid (Sydsvenskan kommenterar här). Det är lite lovande ändå med de här ambitionerna, särskilt om man jämför med den marknadspragmatism som präglat mycket av stadsbyggnadsutvecklingen den senaste tioårsperioden. Stora visioner sätter i alla fall igång tankarna.

För alla som vill fortsätta att följa diskussionen om framtidens stadsstrategier kan det nog också vara idé att ta sig till Kulturhuset i Stockholm den 8 juni när på när Arkitekturskolan på KTH och 7th international space syntax symposium bjuder in till konferensen Competetive edge in architecture, en dag med föreläsningar av bland andra Bill Hillier och Ellen Hellsten (Ghilardi-Hellsten)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej där!
Såg din blogg om H+. Nu fortsätter arbetet med de vinnande teamen. För mer info besök www.helsingborg.se/hplus och pressmeddelande.
Hör av dig om du vill ha löpande info om projektet.
MVH
Jessica Engvall
kommunikationsavdelningen H+
jessica.engvall@helsingborg.se