fredag, maj 15, 2009

Morgondagens designidéer: små elhyrbilar i stanDen årliga tävlingen "Buckminster Fuller-challenge", döpt efter den märkligt visionära formgivaren och arkitekten Richard Buckminster Fuller, vill visa fram problemlösande design. Bland årets vinnare finns ett projekt som försöker lösa frågan om bilens varande i staden. Eftersom det förmodligen inte är någon bra idé att helt ta bort alla bilar från staden (även om det finns de som försöker, som den här tyska förorten) kanske de istället skulle finnas lösningar på hur man kan röra sig i staden i framtiden om man inte nödvändigtvis vill flanera till fots. En av de vinnande innovationerna i Buckminster Fuller Challenge blev The CityCar, RoboScooter, och GreenWheel elektriska cyklar, "en flotta av lättvikts elektriska fordon, som man hyr med sitt kreditkort i staden".

Den urbana bilen tycks redan vara ett nytt ideal hos en krisande bilindustri. Bilreklam har nästan alltid utspelat sig i naturen, men sedan en tid närmar sig bilen stadsbon också i reklamen. Nissan använder ordet "urbanproof" för en ny bil och Toyota har två nya bilar skapade för "körning i stadsmiljö" en har fått namnet Toyota Urban Cruiser och en annan presenterades på årets möbelmässa med namnet iQ och beskrivningen: ”Det finns inget som går upp mot att känna friheten i en storstad, den unika känslan kan du känna när du kör Toyotas sofistikerade nya iQ.”.

Bilen är en frihetssymbol, precis som staden. Kanske finns det ändå ett sätt för de två att mötas, som inte doftar bensin.

Inga kommentarer: