onsdag, maj 27, 2009

Här är dom!

Den 20 maj offentliggjordes namnen på de fem arkitektgrupper som skall tävla om ett nytt krematorium intill EG Asplunds berömda anläggning på Skogskyrkogården i Stockholm. Det blev Caruso St John, England, White, Sverige, BIG, Danmark tillsammans med Topotek1, Tyskland, Johan Celsing, Sverige, tillsammans med Müller Illien, Schweiz och Tadao Ando, Japan, tillsammans med KacicLidén, Italien.

Femtioåtta godkända intresseanmälningar hade inkommit från fjorton olika länder.Urvalet skall sedan ha baserats på ett antal olika kriterier varav ett naturligtvis har varit ingående kunskap om EG Asplunds (och Sigurd Lewerentz) arkitektur. Och visst representerar urvalet tunga namn, men något förvånad blir man över förtjusningen i BIG i detta sammanhang. Det är väl inte för sin finkänslighet som Bjarke Ingels stigit till skyarna som 2000-talets megastjärna. Då finns det garanterat andra namn att välja på. Från Schweiz till exempel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan tilläggas att från White inte tycks vara Ulla Antonsson med tids-och genrerelevanta tillbyggnaden till Göteborgs konserthus eller alla snygga "Naturrum" (samt dessutom gångbart genus) utan i stället farbror Talberg och farbror Svensson.
Har jag helt fel om inte åtminstone någon av dessa bägge står bakom "Stockholm waterfront
building" - vågar påstå seklets största stöveltramp kulturhistoriskt sett i vår stadsbild. Bengt Svensson är mer entydigt arkitekt för Karolinska verkar det. Relevanta meriter skulle man tycka. Men skandalen ligger inte i den vettvilliga meriteringen utan i att arkitekter som begått sådana megablunders som Stockholm Waterfront figurerar i Skogskrematorietävlingen. Vad blir det härnäst? Robert Mugabe som barnboksförfattare?

Zoé sa...

Snälla makthavare inom stadsbyggandet, kan ni inte variera era urval lite mer?
Snart ska vi stockholmare födas och vårdas i ett White-megasjukhus, bo i tjusiga White-lägenheter, shoppa i White-gallerior, konferera i White-Waterfront, titta på sport i White-arenan, skuggas av höga White-höghus, etc etc. Slutet är självskrivet, i ett White-krematorium på Skogskyrkogården...
Tills dess kan Stockholms stad anordna en White-festival varje sommar, där vit öl serveras gratis.