måndag, januari 26, 2009

Heimolen - krematorium, BelgienHolländsk arkitektur har en helt annan klang idag än för tio år sedan; det tvångsmässigt vitsiga har delvis ersatts av en nyfunnen saklighet. Claus en Kaan Architecten – Felix Claus och Kees Kaan – etablerades redan 1988 och har varit sedan dess varit trogna sin puritanska men poetiska modernism. I Sint-Niklaas, Belgien, invigdes under hösten deras begravningsanläggning Heimolen. Två byggnader – en byggnad för avsked och cermonier samt ett krematorium en bit bort. Med en höjd av nio stycken 1 x 1 m stora betongelement döljer krematoriet de annars så påfallande deprimerande industriella skorstenarna.

2 kommentarer:

Pär Eliaeson sa...

Tvångsmässigt vitsigt... hmmm, känner igen det...

Kan den holländska utvecklingen i så fall vara en möjlig väg för "Sveriges framsida"? Kan goa gôbbar bli hårdkokta nynymodernister? I så fall är Wingårdh trots allt en föregångsman, i sin nynyfunna nynyenkelhet!

Anonym sa...

herre min je pär, du börjar bli något av en plattitydmaskin!

till ditt försvar ska väl sägas att detta inlägg åtminstone har ton av att föreslå något som faktiskt går för sig, snarare än det sedvanliga inbilska och kategoriska ratandet.