torsdag, april 26, 2007

Sveriges första Europa Nostra-pris

Ingen guldmedalj. Ingen silvermedalj. Men väl diplom. Och det är inte illa, för det innebär att Sverige för första gången sedan EU:s kulturarvspris Europa Nostra började delas ut 1980, faktiskt står som mottagare av ett pris i klassen kulturarvsstudier.
Grattis alltså, till Mats Edströms och Kerstin Barups väl utförda restaurering av Eslövs medborgarhus (Hans Asplund 1947-57, bok kommer på Arkitektur förlag inom kort). Och grattis Nils Ahlberg vid SLU, som mottar diplom för sin avhandling Stadsgrundningar och planförändringar, svensk stadsplanering 1521-1721.
Om den senare skrev Jesper Meiling i sin recension (Arkitektur 6/06): ”Ahlberg har gjort den svenska stadsplaneringens genesis överskådlig och tillgänglig, och förnämligt krattat manegen för dem som kommer efter”.
Priset för bästa bevarande-arbete går till Sarica-kyrkan i Turkiets Cappadocia, och bäst bevarande av kulturlandskap Santo Stefano di Sessanio nära l’Aquila i Italien.
Alla delas de ut i Stockholms stadshus den 8 juni. Mer och fler kategorier syns > här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Misshandeln av en domkyrka som nästan mäter sig med Zetterwalls förödelse. Implosion av en arkitektskola, i samma manér. Och nu ett pris.

Anonym sa...

Grattis alla utom Barup Edström. De borde få publiceringsstopp och beställarebojkott. Sveriges mest osympatiska arkitektkontor?

Mattias Andréasson sa...

Det stämmer nog att det är Barup-Edströms första Europa Nostra pris men det är långt ifrån Sveriges första Europa Nostra pris! Ove Hidemark har mottaget ett personligt pris och arkitekter som Erik Wikerstål och Tina Wik har plockat hem utmärkelsen mer än en gång! Sedan 2002 har Sverige sammanlagt tagit hem 4 medaljer och 6 diplom. Innan 2002 har Sverige vunnit 5 medaljer och 23 diplom!!!! Europa Nostra priset är ett prestigefullt pris och det kan hända att det berusar en och annan pristagare, därför är det extra viktigt med källkritik i dessa sammanhang.