torsdag, januari 18, 2007

Svensk bokoffensiv


Svensk arkitekturexport är ganska marginell, för att inte säga obefintlig (ambassader räknas knappast). Två förhoppningsfulla kontor som putsat upp sig och lanserar sig stort i år med var sin massiv monografi är CKR och Gert Wingårdh. Samma förlag (Birkhäuser) och samma helveticaminimalistiska formgivare (Henrik Nygren) men trion är först ut i april. Wingårdhs väntar till hösten och sin stora utställning på Röhsska museet.

4 kommentarer:

arkitekturstudent sa...

Bra initiativ av CKR och Wingårdh! Det är viktigt att Sverige kan visa omvärlden att nyskapande och intressant arkitektur kan skapas här. Någon måste ta steget och satsa och jag hoppas verkligen att de här två lyckas.

Anonym sa...

Visst. Svensk arkitektur som "nyskapande och intressant"; sedan när? Arkitektoniskt är Sverige ett U-land sedan 30 år. Internationellt har CKR och Gert svårt att hävda sig, möjligt kan de kvoteras på någon Sverigekvot. Annars vi i lä, till och med i jämförelse med alla grannar. Finland, Norge, Danmark. Tror det är dags att vakna till lite.
/ Johan

arkitekturstudent sa...

Jag var lite otydlig. Jag menade egentligen att de två kontoren i framtiden skulle lyckas skapa så pass intressant arkitektur att omvärlden blir intresserad. En bok gör sannolik ingen skillnad. Men satsningen bör innebära en förändring av den arkitektur som skapas så att effekten uppnås.

I övrigt håller jag fullständigt med dig, och jag hoppas lika mycket som dig på en förändring. Om jag så ska göra det själv...

Claes Sörstedt sa...

En bok, eller två, förändrar knappast något. Möjligen den svenska arkitektens självbild. Och där ligger nog mycket i problemet. Du har helt rätt - du måste göra det själv. Alla verkar vänta på att någon frälsare ska dyka upp, berätta hur allt ska göras och leda Sverige ur arkitekturkrisen. Men, varken Gert, Eero eller Ola fyller rollkraven.
Det enda farliga med sådan här högprofilpubliceringar är väl att man hamnar i Wallpaperfällan - och tror att vi är bra, väldigt bra. Dit är det en liten bit kvar.