tisdag, januari 30, 2007

Alltid denne Wingårdh...Som om det inte vore nog med utställning på Röhsska till hösten (och tjock bok/katalog, se nedan), nu kommer Gert Wingårdh i TV också. Ja, inte någon heltimmes hyllning, men väl en intervju i soffan hos TV4:s Nyhetsmorgon. Ställ klockan på ringning alltså - lördag morgon var det!

3 kommentarer:

d-emo sa...

suck, pust, stön!

jaja, men vi får väl vara glada att nån arkitekt över huvudet taget får vara med i tv?
inte helt vanligt...

arkitekturstudent sa...

Håller jag absolut med om.

Jag vill passa på att gnälla lite igen, och säga att jag tycker att Wingårdh-kontorets storlek och relativa kändisskap borde öppna dörrarna i samhället på så pass vid gavel att han skulle kunna göra nästan vad han vill.

Särskilt vill jag, på tal om den svenska arkitekturkrisen som nämndes i en tidigare diskussion, säga att jag tycker att en man som har sin framtid tryggad, utan att tveka borde utnyttja sin ställning och försöka bli den som visar vägen för svensk arkitektur. Som jag ser det har han ingenting att förlora. Fortsätter han som han gör blir han säkerligen ihågkommen som en duktig (och produktiv) arkitekt. Satsar han på att förnya den svenska arkitekturen och försöker att göra sig ett internationellt namn genom unik och nydanande arkitektur kan han gå från duktig arkitekt till ikon, som den som ledde sverige ur den trista arkitekturens håla och som gjorde något helt nytt. Misslyckas han blir han hågkommens som den som försökte. Vilket är väl så viktigt!

Det är en win-win situation för Wingårdh.

Jag säger: satsa.

Anonym sa...

Wingårdh kan också skapa en guldålder i svensk arkitektur, liksom Östberg lyckades göra med efterföljare som Asplund, Lewerentz, Markelius... Det höll i sig ytterligare någon generation till 50-60 tal med tex Tesch och Celsing. Häng på och ställ högre krav på beställarna!
Under tiden kan vi njuta av en underhållande självgodhet. Var inte Ösberg ordförande för en jury som skulle bedömma tävlingen för Sjöhistoriska museet? När resultatet inte uppfyllde förväntningarna ritade han huset själv. Det blev inte så lyckat.
Man har kunnat läsa i en intervju med Wingårdh att han personligen står för 80% av ideérna på kontoret. Lägg på ett kål så kanske 90% uppnås!