tisdag, oktober 31, 2006

Engagemang som växer

Socialt engagerad arkitektur intresserar idag allt fler. Nästan så man kan tala om en 60-talsrevival i såväl media som på vissa skolor. Nä, alla gillar förstås inte detta. och framför allt inte gamle Peter Cook som turnerar världen runt och föreläser för arkitekter som om inget hänt sedan Archigram. I senaste numret av Architectural review (oktober 2006) ondgör han sig över årets Venedigbiennal som fokuserade på problemen med ohejdad expansion i världens megastäder. Paul Finch, chefredaktören, envisas tillsammans med åtskilliga andra chefredaktörer med att hävda att arkitekter har ett ansvar, och att de dessutom kan bidra till att göra den här planeten till en bättre plats för mänskligheten. Svårsmält?

2 kommentarer:

/Approx sa...

Herregud, frågan handlar inte om man gillar socialt engagemang eller inte, frågan handlar om arkitektkåren, och i synnerhet "stjärnarkitekterna", överhuvudtaget tänker vara med på tåget till framtiden eller om man föredrar att bli helt marginaliserade.

Paul Finch på venicesuperblog.net:

"Should the future planning of expanding urban areas be a matter for planners and engineers alone? Are the most signficant housebuilding programmes in human history to be informed/guided/determined by anything other than the 'ideology-free' construction industry?"

Det finns inget val. Socialt engagerad arkitektur eller ingen arkitektur alls.

Förresten: när upphör det här att vara en beta-test-blogg? Har ni offentliggjort den ännu?

Av det som publicerats hittills verkar det som om det här äntligen kan sätta lite fart på arkitekturbloggandet i Sverige. Kul!

Claes Sörstedt sa...

Närvaron av arkitektur på den svenska bloggmanegen har ju inte varit så stort. Men vi provar nu - vi har gradvis rört oss från en betafas till den nuvarande versionen som offentliggjordes när senaste numret av Arkitektur kom ut i förra veckan.

Socialt engagerad arkitektur. Eller ingen alls? Okej. Det kanske inte är riktigt så enkelt som att säga "Nej till allt dumt". Och vad är socialt engagerad arkitektur? Visst kan man störa sig på märkesarkitekturen, men den syns kanske mest i mediafloden men utanför arkitekturdiskursen är det en rätt marginell företeelse.