fredag, februari 05, 2010

BSK-arkitekter vann tävling om Södersjukhuset i Stockholm


BSK Arkitekter vann tillsammans med norska arkitektkontoret Eliassen Lambertz-Nilssen Arkitekter i Oslo tävlingen om en ny byggnad vid Södersjukhuset i Stockholm. I projektet har de också samarbetat med Nivå Landskapsarkitekter. Juryns motivering löd "Byggnadens systematiska uppbyggnad är en styrka och gör förslaget robust och utvecklingsbart samtidigt som det finns en inlevelse för de människor som ska använda byggnaden i förslaget".

Här kan du läsa mer om projektet.

26 kommentarer:

Anonym sa...

När jag tittar igenom juryutlåtandet är det självklart att rätt projekt vann. Att det skett genom ädel tävlan om att göra det fräckaste och bästa visar att tävlingar behövs! Nu vet vi att vi får det bästa sjukhuset, tack vare tävlingen.
Jag lockas av det spännande formspråket med "sockerbitsmönster" och utskjutande byrålådor. Det är verkligen nyskapande. Det har i undersökningar visat sig vara viktigt för tillfrisknandet att vården äger RUM i en formgiven och harmonisk miljö. Återstår att se om verkligen inredningen kommer att hålla den klass som byggnadens skal visar.

Inger

Albin K sa...

Utan att vara närmare bekant med förslaget än att ha sett bildmaterialet... Nyskapande? Sockerbitsmönster och byrålådor? Hade kanske varit nyskapande för tio år sedan. Nu är det förhoppningsvis en hygglig byggnad. Att vara avant-garde är inte detsamma som att vara trendkänslig.

Anonym sa...

Nej Albin, jag tror precis som du att det trendiga inte behöver vara nyskapande, det var lite ogenomtänkt. Trendigheten är egentligen det viktiga: det som placerar en byggnad eller inredning i nuet. Så känner jag när jag ser arkitekternas samtida formlekar i det vinnande förslaget. Celsing känns däremot tung och dyster. En sådan form är inte bra för läkeprocessen.

Säger
Inger

Anonym sa...

Hela förslaget ligger här http://www.arkitekt.se/s53055/f9748

Jag vet inte vem Inger är. Men Ringen ligger inte så långt från Södersjukhuset och representerar väl det slags lågvattenmärke som inte ens värsta antikvarien ännu i dag trettio år efter åt vill ta i - ens med tång. BSKs förslag till Södersjukhusbyggnad är inte nämnvärt bättre arkitektoniskt utan det måste vara helt andra skäl som väglett juryn. Och sådana finns ju ofta i komplexa funktionsuppgifter av exempelvis sjukhusets slag.
I hela Storstockholm är det väl Ringen och möjligtvis schabraket postens huvudkontor i Solna - även det av BSK - som kan var sämre. Var det BSK som ritade Ringen rent av? Eller var det Bo Kessel? Söder har sin egen arkitekturkod. Den ska man i o f s inte sätta sig över.

Anonym sa...

Jag har en lång och framgångsrik erfarenhet som praktiserande arkitekt. Jag tycker det här forumet är innehåller möjligheter till spännande tankeutbyte med andra praktiserande arkitekter. Det har länge saknats.
Vi har också saknat lek och lust i den svenska arkitekturen. Jag håller med om att det saknas i Ringen, även om det finns en viss formal lek i stuprörens ormande nedför fasaden. Jag vet inte om du tänkt på det. Postens hus är ritat av Gustis Rosenberg och det är bra fast det är stort, det har jag alltid tyckt. Vackre Kjessels fina saluhall står sig fortfarande bra.
Att prata om kod tycker jag känns lite omänskligt. Jag hör det ibland bland yngre förmågor och jag inser att ni kanske hittar en annan, spännande, association till ordet. Jag håller på ordet form, som jag tycker är det vi ska använda. Vad menas egentligen med kod, sköna ynglingar?

Inger

Howard Roark sa...

Å, herre gud! Är du arkitekt, Inger?
Men, det är förstås en av fördelarna med Sverige, här finns faktiskt jämställdhet och mångfald i verkligheten. Paradoxalt då att det faktiskt är det som ligger som hinder för "den nyskapande, trendiga" arkitekturen. Sverige är medelmåttornas paradis, och det skall vi vara stolta över!

Anonym sa...

Tomtebodaposten i betong på spårområdet är ritad den gamle räven Gusti. Vidbyggt tåggarage med välvt tak i falsad rf-plåt är faktiskt Bergs försyndelse. Men den verkliga skammen faller på BSK som ritat kontorsbyggnaden i slänten ovanför som uppfördes för ett par år sedan och inrymmer posten i dess helhet (verksamheten ute i landet har ju närmast upphört - men de har väl internpost kan man tänka sig).
Det är bra att Inger gillar bloggen och har lång erfarenhet av svensk arkitektur (vilket knappast är meriterande). Förslaget till ny del av Södersjukhuset höjer sig tyvärre inte ens en millimer av dessa orsaker.

Ellsworth Monkton Toohey sa...

Howard, dina åsikter stämmer förvånande väl överens med mina egna. Länge leve medelmåttans rike!

Howard Roark sa...

Käre Ellsworth! Tiden går, människan lär. Även jag har nått den postmoderna insikten. Vem kunde tror det?

Gail Wynand sa...

Ja, här kajkar vi runt i halvljummet syrefattigt östersjövatten. Och i stället för att som i manus det är min snygga yacht som heter "I DO..." så är det som bekant här i landet namnet på en svensktoppslåt..

Gail Waynand sa...

Fan heller att Howard blivit påstmodern - dummast hittills. As we say in Texas, I'll bet you couldn't pour water out of a boot with the instructions on the heel.

Ellsworth Monkton Toohey sa...

Äntligen Howard! Tillsammans krossar vi alla som har drömmar och visoner, eller dristar sig till att tänka fritt!

Anonym sa...

Jag tror att det finns några spjuvrar som skriver här! Vad jag inte förstår det är varför ni citerar en bok om en nitzcheansk övermänniskoarkitekt som våldtar kvinnor. Det framgår av flera sammanfattningar av boken (Urkällan heter den) att den är präglad av manschauvinism och idoldyrkan. Det är inte en bra grund för 2000-talets demokratiska arkitektur. I synnerhet inte här där vi diskuterar en byggnad för människor som är sjuka och behöver stöd. De flesta män (även arkitekter!) har kommit en bra bit påväg från sådana värderingar. Men det finns fortfarande en "grabbighet" (eller gubbighet) i kåren. Alla skulle må bäst om den försvann helt och hållet.

För ett samtida förhållningssätt
Inger

Howard Roark sa...

Där går skiljelinjen mellan oss, Ellsworth. Jag är inte antimodernist, det är om möjligt ännu mer reaktionärt än modernism. Du har en hel del kvar... :-]

Anonym sa...

Ringen enl. DN:
(arkitet:Höjer/Ljungqvist)
Modeskribenten Linnea Öst är en av dem som ändå tänker tacka ja till erbjudandet(att köpa vid ombildning till BRF). Men hon gör det med kluvna känslor:
- Ringen är som ett Sverige i miniatyr, säger Linnea Öst. Här finns alla sorter: fyllon, handikappade, etniska svenskar och invandrare. Och när barnen börjar gå ut på kvällarna är det lätt för dem att komma hem.
Och arkitekturen?
- Även om jag tycker att det är skitfult ska man nog låta exteriören vara, den har sitt värde. Men mina barn kommer säkert att tycka att det är fint med mörka fönsterbågar när de blir äldre. Och man märker att det är byggt för att hålla, de har använt gedigna material.

Howard Roark sa...

Vad bra att du tar avstånd från den modernistiska arkitektmyten, Inger. Då återstår bara för dig att fundera på vilka konsekvenser det bör få för dig och ditt resonerande kring arkitektur. Du är nämligen anledningen till att vi har tagit upp Fountainhead-temat här...

Gail Waynand sa...

The Fountainhead är besvärande chauvinistisk - det är sant. Rand är inte ofarlig, men en bok i vår tid ska väl inte behöva förvaras i giftskåp?
Dessutom är Fountainhead en av få kompletta redogörelser för spelet mellan kritiker, investerare och arkitekter i en modern stadsmiljö. Schablonerna den bygger upp är delvis, och i bland mer än så, relevanta.
Somliga, funktionalistgenerationen exempelvis, ville ju inte ens erkänna förekomsten av något spel. Men numera vet vi ju alla vad det mesta handlar om. Sagt i klarspråk är budskapet verkligen nedslående - så varför klarspråk? Grabbsnacket värmer åtminstone lite...
Bland annat slipper man ju då deppa över BSKs skitdåliga arkitekur - till och med den kan bli kul om man tillåts ta bladet från mun...

Ellsworth Monkton Toohey sa...

Men Howard, så plumpt. Jag är på intet vis antimodernistisk, utan tilltalas tvärtom mycket av det egalitära i din postmoderna värld.

Anonym sa...

Det känns för mig väldigt teoretiskt att haka upp sig på frågan om olika -ismer. Vi utvecklar ständigt vår känsla för arkitekturen och hur den förhåller sig till nuet och de frågor som är angelägna. Jag tycker det känns gubbigt att låtsas som världen överensstämmer med en gammal bok, med inte helt rumsrena idéer om jag läst rätt. När man kommer ut och arbetar med människor, och ser vilken glädje den goda arkitekturen för med sig så blir alla dessa spetsfundigheter fullständigt oviktiga. Om ni är studenter eller så tycker jag att det är viktigt att ni hittar en bra arbetsplats där ni trivs och känner att ni gör nytta. I arbetsglädjen är nya tankar och uppslag en nödvändighet, inte minst för den goda diskussionen gentemot kund, men även mellan olika generationer på kontoret! Här finns ett möte mellan människor som kan avspeglas i modern form.

Inger

Howard Roark sa...

Du är verkligen fantastisk, Inger.
Tack för inblicken i din föreställningsvärld.

Dominique Francon sa...

Den här diskussionen har ingenting med arkitektoniska kvaliteter att göra. Varför ens blanda in frågan och arkitektonisk kvalitet i en tråd om BSK och deras förslag? Arkitektur som har något slags värde skapas på sina egna villkor, och därför är den mycket sällsynt.

Howard Roark sa...

Nu är du om möjligt ännu mer naiv än Inger, Dominique. Arkitektur existerar inte på egna villkor. Arkitektur är alltid en produkt av en makt utanför (ovanför) arkitekten (och arkitekturen). Arkitekten är i grunden en lakej och ett verktyg för makten, de som bygger: staten och kapitalet.

BSK:s arkitektur ovan existerar endast på beställarens villkor. Ansvaret för det arkitektoniska resultatet har beställaren. I det ansvaret ligger att anlita rätt arkitekt för uppgiften (och att byta ut arkitekten när arkitekten inte kan leverera).

Gail Waynand sa...

Dominique - hela veckan har jag hoppats på dig! Till slut dök du upp - alltid lika efterlängtad. När hänger du med på en tur med båten? Men vad är det du säger? Genuint egna villkor? Är du och Inger i konspiration. Även hon tycks vara renlärig - för att inte säga snubblande nära objektivistisk(den mer precisa benämningen på Rands filosofi - hur den förhåller sig till der alte Fredde N får någon annan reda ut).
Hur som helst - välkommen!

Gail

Anonym sa...

Howard, nästan rätt. Men i de publika institutionernas och de anonyma styrelsernas land så förlitar sig många huvudlösa organisationer på intresseföreningar av typen Sveriges Arkitekter exempelvis - som väl här sannolikt bistått med ledsagande rådgivning och vägledning på vägen mot nederlaget: tillsättandet av sakkunniga och utdömandet av prissummor. Rätt och vett i organisationssverige är att förlita sig på en annan organisation - per definition ett riktigt handlande som inte ens den sämsta arkitektur i världen kan upphäva riktigheten i...inte Howard?

Dominique Francon sa...

Howard, det är sorgligt att läsa att även du har gjort den postmodernistiska relativismen till en bekväm ursäkt för en bekväm position, och dessutom motiverar du din bekvämlighet med de allra enklaste plattityderna.
All arkitektur skapas på beställarens villkor. Ja, naturligtvis. Och? Vad har det med kvaliteten att göra?
Tar man arkitektur på allvar räcker det inte med att läsa Koolhaas och Bjarke Ingels och dra slutsatsen att allt ansvar ligger på beställaren. Men det är klart, det är mycket som blir enklare om man gör det litet lagom lätt för sig själv.

Gail Waynand sa...

Dominique - jag citerar dig:
"Men det är klart, det är mycket som blir enklare om man gör det litet lagom lätt för sig själv." Du är genialisk. Du finner de exakta orden. Kunde inte sagt det bättre själv. Verkligen en ursvensk inställning!

Gail