torsdag, februari 19, 2009

Tävling om Årstafältet avgjord



Vinnare i tävlingen om Stockholms nästa stora stadsdel i Årsta blev förslaget ”Arkipelag”. Förslaget är utformat av Archi5 genom Erik Giudice, stadsplanering och arkitektur, Michel Desvigne, landskapsarkitektur. Det ser ut som en blandning av alla de stora utbyggnadsprojekt som dragit genom huvudstaden de senaste åren: Liljeholmen, Hammarby sjöstad och Lux, med ett stänk av high-tech Kista. Enligt förslagsställarna ska det bli ”tät stad ” där man kan ”dela ting och undvika slit och släng-mentaliteten”, där ”invånaren bidrar med en mer hållbar livsstil och deltar socialt i det offentliga rummet”. Moralkaka eller nödvändig retorik?

Ett intressant motsatspar mellan olika sätt att se på stadsutveckling illustreras om man lägger det vinnande förslaget intill ett av hedersomnämnadena, ”Urban Natures” av Field Operations. Där man i ”Urban Natures” talar om landskapet och parknaturen, som det urbanas förutsättning, dess utgångspunkt, ser man i vinnarförslaget naturen som en sorts komplement till bebyggelsen, parken som en natur skild från staden, som Central Park. ”En stadsdel och en park i världsklass”, sa stadsarkitekten Per Kallstenius om vinnaren.

Så här formulerar istället Field Operations tanken om ”en grön väv” i sitt förslag: “En vävnad av offentlig aktivitet, öppna ytor och natur som strömmar igenom och länkar samman de olika bebyggelseområdena. Stadsutveckling idag fokuserar ofta enbart på bebyggelsen och lämnar de gröna områdena därhän – allt mer fragmentiserade och irrelevanta. En noggrant utformad ihopkoppling av dessa gröna resurser till en hel sammanvävd landskapsstruktur som understödjer den urbana formens utveckling och ett interaktivt offentligt liv utgör ett nödvändigt komplement till traditionell stadsbyggnad.”

I det vinnande förslaget talar man istället om ”att förtäta förstaden och ge den storstadens fördelar utan att förlora den närhet till grönska och natur som är unik för Stockholm”.

På så sätt ligger vinnarförslaget helt i linje med vad man kunde förvänta sig, men kanske också lite mindre överraskande än vad man hade kunnat önska sig.

Uppdatering: Miljöpartiet har redan hunnit protestera mot bebyggelsen i förslaget.
Uppdatering 2: Dagens Nyheter På Stan noterar att de två som promenerar i bilden ovan är inga mindre än Jake Gyllenhaal (med svenskt adelspåbrå känd från bl a filmen Brokeback Mountain)och Kirsten Dunst (Marie Antoinette). Internationell kändisspottning på det idag så slumrande Årstafältet, där man idag mest ser dagisbarn i galonisar, är det framtiden?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Way to go, Hallemar!
Kul med lite tendens till arkitekturkritik här. Kan man hoppas på det i det tryckta mediet också?

Anonym sa...

Det är väl en riktig analys. Kallstenius motivering till vinnaren handlar delvis om att planen går att sjösätta utan särskilt mycket bearbetning eller startsträcka. Och det kan ju vara lockande för Stockholm. Med ett annat sätt att tänka skulle kanske samma kunna sägas om förslaget "urban natures" - nämligen analogt med ovan: Inleder man med att bygga parken - en attraktion av rang - så skapar man just det slagets öppning för uppförandet av byggnader som Kallstenius tycks åtrå. Men inte vore det något för Stockholm - en park som världssensation. Vad skulle vi med det till?

Anonym sa...

http://www.pastan.nu/bloggen/inlagg/ovantat-kandisbesok-i-arsta.1372

Anonym sa...

Jag håller med fullständigt. Här fanns en chans att få till en stor urban park, inte bara för Årstaborna, utan för hela söderort och SAMTIDIGT ge utrymme för en tät och urban struktur som i förslaget Urban Natures av Field Operations. Tävlingsjuryn anser att en “stadspark” måste vara mindre än fältets nuvarande 50ha, men jag tror en tydligt gränssnitt mot bebyggelsen har större betydelse än den exakta storleken...

Hoppas på en längre artikel på temat i tidningen.