torsdag, september 30, 2010

Angeläget i flera dimensionerFrån och med den 2 oktober kan den som önskar få ta del av ett lyckat utställningsexperiment. Det sker på Judiska Teatern i Stockholm som genom sin iscensatta utställning om poeten och nobelpristagaren Nelly Sachs verk och liv lyckas förmedlar en stark och effektfull upplevelse. Uppfylld av ljus, ljud, bild, text och rörelse beger besökaren sig på en interaktiv resa genom Nelly Sachs poetiska universum. Man betraktar den halvtimmeslånga föreställningen från ovan där utställningen blir spelplanen med de multifuktionella montrarna som scenografi.

Genom Flykt och förvandling vill Judiska Teatern reflektera över språkets makt och betydelse för demokratin genom att påminna om ett stort, för vissa okänt, författarskap och ett gripande människoöde. Samtidigt påbörjas ett omfattande integrations- och skolsamarbete. Flera tusen högstadie- och gymnasieelever med olika bakgrund och nationalitet kommer under skoltid besöka utställningen i höst. Med hjälp av ett specialframtaget läromaterial som utgår från utställningen och Nelly Sachs texter kommer elever och lärare att få möjlighet att reflektera över språk, identitet och exil.

”Kunskap om Nelly Sachs öde kan vara ett bra sätt att skapa förståelse för och kännedom om många människors situation i Sverige idag. Detta är särskilt viktigt i en tid då utanförskap och främlingsfientlighet ökar allt mer”, säger Pia Forsgren, teaterns chef och konstnärlig ledare, som står bakom regi, mediapoem och scenografi.

Flykt och förvandling pågår den 2 oktober–20 november 2010.
Visas för allmänheten lördagar och söndagar kl 14 och 16.
Läs mer på www.judiskateatern.se

Mediapoem, regi och scenografi Pia Forsgren
Curator Aris Fioretos. Utställningsarkitektur gewerk design
Ljusdesign Hans-Åke Sjöquist. DJ och musikproducent Kornél Kovács
Dansare Fanny Kivimäki

Inga kommentarer: