tisdag, juli 28, 2009

En ny villaförort?

Kort amerikanskt tema i bloggen. Från Case Study-drömmar i det förra inlägget till mer banala villadrömmar.

I en artikel i The Atlantic förra våren med rubriken "The next slum" skrev man om den övergivna amerikanska villaförorten i kreditkrisens spår, och hur man här kunde se den amerikanska drömmens drabbas av övergivna hus och därpå följande brottslighet. Men inte bara på grund av kreditkrisen, menade man, utan också beroende på synen på själva drömmen. I artikeln konstateras att "For 60 years, Americans have pushed steadily into the suburbs, transforming the landscape and (until recently) leaving cities behind. But today the pendulum is swinging back toward urban living, and there are many reasons to believe this swing will continue."

Den amerikanska förorten är satt i fråga. Men kommer den att sluta växa?

Det tror man nu inte på webmagazinet Inhabitat och dwell magazine, och anordnar därför en tävling om den nya villaförorten, reburbia. Deras utgångspunkt är att förorterna kommer att fortsätta att växa, och att det mer är en fråga om hur de kan växa annorlunda. Den 19:e augusti utses vinnarna.

Kanske kommer det också att finnas idéer där för den svenska villaförorten, som det enligt uppgift har spikats mer än någonsin på i sommar: "Sommaren kommer inte att bjuda Sveriges villaägare på vare sig rast eller ro. 67 procent kommer att renovera och fixa till hus eller trädgård och över en tredjedel kommer att ägna så gott som hela sommaren åt detta. Det är en ökning med 14 procent sedan 2005", meddelade Vi i villas "Villapanel"

Inga kommentarer: